Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Oyunlar ve Mental Sağlık

Oyunlar ve Mental Sağlık
Ali Mahmut

UCSF’nin yeni laboratuvarındaki bilim adamları, video oyun geliştiricileriyle, oyunların daha fazla eğlence ve etkileşim sağlaması için birlikte çalışıyor. Mission Bay Kampüs’ünde bulunan laboratuvar; bilim adamlarının beyin ile ilgili keşiflerinin  pratik çözümler ve tedavi araçları sunması için kuruldu. UCSF Neuroscience Imaging Center direktörü ve Neuroscape laboratuvar müdürü Dr. Adam Gazzaley’in hedefi; beyni daha dirençli yapacak araçlar geliştirmek.

naturecover_big_final

Geçtiğimiz sonbahar yayınlanan ve Gazzaley tarafından yürütülen araştırma; bu hedefi için somut veriler sağladı. Çalışma kapsamında bir grup katılımcı video oyun oynadı. Oyun oynamayı bırakmalarından aylar sonra dahi, beynin kavrama yetisinde artış yaşandı. Gazzaley: ‘’Oyunlara, hastalıkların tedavisinde kullanılacak şekilde yaklaşmıyorum. Ama eğer güçlü bir beyniniz varsa, hastalıkların etkinliği muhtemelen azaltılabilir.’’

Gazzaley, sürükleyici oyun deneyimlerinin, insanların duyularını daha fazla kullanmasına ve beynin derinlerine inerek daha fazla etki yarattığına inanıyor.

Gazzaley’in geliştirdiği video oyununda; oyucular, otobanda araba kullanırlarken, engellerden kaçmayı deniyorlar. Beyin aktivitelerindeki ve kavrama yetisindeki değişimler ölçümlenebiliyor. Gazzaley’in oyunu; depresyon ile ilgili bir çalışmaya da öncülük etti. Oyunun; beynin karar verme ve odaklanma yolunu aktivite ettiğini gösterdi.

Driving video game- neuroracer

Bu yolun; depresyon ile mücadele için de kullanılacağını düşünen araştırmacılar, çalışmalara devam etmekte. Problemleri çözmekle boğuşan, aile içindeki anlaşmazlıklarla uğraşan insanlar, negatif düşüncelerle çevreleniyor.

Hastalar, 20 dakikalık video oyunu ile basit başarılar elde ediyor ve dikkat dağınıklığına sebep olan sinirsel yollarını güçlendiriyorlar.

 

Submit a Comment