Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

JAMA ve BMJ soruyor: Mobil Sağlık Uygulamaları Ne Derece Güvenilir?

JAMA ve BMJ soruyor: Mobil Sağlık Uygulamaları Ne Derece Güvenilir?
Nihal Yormaz

Dünyanın en büyük iki tıp dergisi olan Journal of the American Medical Association ve British Medical Journal, bu hafta büyük resme bakarak mobil sağlığın durumunu irdeledi. “Hastalar mevcut mobil sağlık uygulamalarının, deniz aşırı yerlerde nasıl çalışacağını biliyorlar mı?” ve “Sağlıklı bireyler de bu uygulamaları kullanmalılar mı?” soruları, bu incelemenin temelini oluşturdu.

İlk soru; Journal of the American Medical Association’da yayınlanan makalenin başlığını da oluştururken, ikincisi ise; British Medical Journal’da yayınlanan sürüm – karşı sürüm tartışmasını açıklığa kavuşturmaya yönelik bir soru oldu.

Uygulama derecelendirme sistemleri ve uygulama formülleri üzerine yıllardır konuşuluyor. Ancak JAMA; sahada hala hem hastalar hem de doktorlar için mevcut birçok sorun olduğunu ve bu sorunları gidermek için; pazarda bulunan uygulamalara her geçen gün bir yenisinin katıldığına dikkat çekiyor.  JAMA; bu konuda WellDoc’s BlueStar dışındaki uygulamaların, klinik testler olmadan hazırlanan mobil sağlık uygulamaları olduğunu savunuyor ve bir tek bu uygulamayı tasdikliyor. FDA’nın aldığı son kararlarda da, bu uygulamaların kullanımına yönelik daha fazla düzenleyici madde bulunuyor. Yeni düzenlemeyle birlikte; hasta ve doktorların, bu uygulamaları diledikleri yerlerde kullanamama sorununa da çözüm getirildi. Bu da; artık denizaşırı ülkelere dahi gidilse, uygulamaların çalışmaya devam edeceğini gösteriyor.

JAMA; Fitbit, LoseIt! ve WebMD gibi; sağlıklı bireylerin spor yapması, alışkanlıklarını değiştirmesi ve hatta medikal bazı konularda yardım alması için tavsiyelerde bulunan uygulamalara benzemiyor. Belirli bir hastalık karşısında, bu uygulamalardan hangisinin durumu en iyi yönetebildiği ve hangisinin gerçekten işe yaradığı konusunda bir netlik yok.

Problem şu ki; pazar, bu alanda bugüne dek umduğu kadar büyük bir yol kat edemedi. Bu konuda yol alabilmiş şirketler arasında ise HealthTap ve IMS başı çekiyor. Eğer bugün online satış mağazalarındaki mobil sağlık uygulamalarında bir iyileştirme söz konusuysa, bunun en önemli sebebi; artık hastanelerin de, kendileri için geliştirdikleri bu tarz mobil sağlık hizmetlerini kullanmaya başlamış olmasıdır. Kendi mobil sağlık uygulamasını kullanan hastaneler arasında Morristown Medical Center’ın, SocialWellth tarafından, Happtique teknoloji kullanılarak geliştirilen HealtheConnect store’u da yer alıyor.

JAMA’nın bu konuda, uygulamaların küratörlük yükümlülüğünü, uygulama geliştiricilerinin bizzat kendilerinin üstlenmesi gerektiğini düşünüyor. Welldoc’un klinik onay sürecindeki FDA izni, reçete ve geri ödeme prosedürleri gibi konular, kurumu epeyce bir zorladı. Ancak, artık tüm süreçleri tamamlayan Welldoc, bu uygulamayla, ardından gelen diğer uygulamalar için de bir yol gösterici olma niteliği taşıyor.

Submit a Comment