Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Alışılmışın Dışında Bir Teknikle AiCure Klinik Denemeleri

Alışılmışın Dışında Bir Teknikle AiCure Klinik Denemeleri
Berna Yaran

New York merkezli AiCure, başlattığı klinik denemelerle akıllı telefonların kamerasını kullanarak ilaç bağımlılığını denetlemeyi amaçlıyor. Bu şirket Cincinnati Bağımlılığı Araştırma Merkezi (CinARC) ile birlikte, Cincinnati Üniversitesi’nde, 12 ay boyunca 130 hasta üzerinde çalışacak. (Düzeltme: Bu makalenin orijinal versiyonunda sistem “video tabanlı” olarak tanımlansa da şirket bunun doğru olmadığını söylüyor – Akıllı telefonların kamerası kullanılıyor fakat video kullanılmıyor.)

AiCure, alışılmışın dışında bir şirket. İlaç kullanan hastaları tablet veya akıllı telefon kamerasıyla gözlemliyor. Bir akıllı sistem, kameradan aldığı verilerle hastanın doğru ilacı alıp almadığını kontrol ediyor. Eğer, ilacı doğru kullanmıyorsa bir uyarı gönderiyor. Hastaların sistemi kandırma imkanı yok. Eğer bunu yapmaya kalkarlarsa sistem bunu fark edip uyarı veriyor. CEO Adam Hanina, geçen yıl yaptığı bir röportajda bu tekniğin sağlık sisteminde yaygınlaşmasıyla zihinsel hastaların ilaç tutunma oranının ölçülebileceğini, tutunma gözlemlenemediğinde ilaç dozu arttırımının yapılabileceğini söyledi.

continuous_motion

Bu teknoloji, izlenimi oldukça hassas olması gereken uyku ilacı kullanan hastalar için oldukça uygun. Diğer önlem amaçlı elektronik hasta günlüğü, elektronik ilaç şişesi, ilaç sayar gibi teknolojilerin aksine AiCure ilaç kullanımının doğru olup olmadığını belirlemek için yüz tanıma ve hareket algılama teknolojilerini kullanıyor.

Bu denemeler, National Institute on Drug Abuse (NIDA) tarafından 1 milyon dolarlık yatırımla destekleniyor. Sistemi geliştirmek ve tekrarlama riskini azaltmak için, AiCure platformunu kullananların bağımlılığının artıp artmadığı, sistemi benimseyip benimsemedikleri değerlendirilecek. Çalışmalar iki koldan yürütülecek. Yapılan açıklamalara göre, 2015 yılı ikinci çeyreğinin sonunda kullanılabilir sonuçlar elde edilebilecek.

AiCure’a göre, reçeteli uyuşturucu ilaçlardan kaynaklanan ölümcül doz aşımı 15 yıl öncesine göre dört kat daha yaygın. Kötüye kullanılan bu ilaçların toplam maliyetlerinin yıllık 55 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

İlaç bağımlılığına farklı bir çözüm yoluyla yaklaşan bu denemelerin başarıya ulaşması maddi ve manevi birçok zararı engelleyecek gibi görünüyor. Daha kesin yorumlar yapabilmek ise 2015 Ağustos ayına kadar pek mümkün değil.

Submit a Comment