Uzaktan Sağlık Hizmeti: Teletıp
Teknolojik gelişmeler hayatımızın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da bir paradigma kaymasına yol açıyor. Hekimliğin ilk ortaya çıkışından bu yana fazla bir değişikliğe uğramamış hasta ile doktor buluşmasının gerçekleştiği ortam olarak muayenehaneler de bundan nasibini alıyor. Artık her geçen gün daha fazla hasta doktoru ile teknolojinin nimetlerinden yararlanarak muayenehane dışında, hatta kendi evinin rahatlığında görüşüyor; doktorlar hastalarını uzaktan değerlendiriyor, reçetelerini yazıyor. Son yıllarda giderek yaygınlık kazanmış sağlık alanındaki teknolojik yeniliklerden biri olan teletıptan bahsediyoruz, yani hastanın doktoru ile telefon veya Skype benzeri bir video-konferans uygulaması aracılığıyla iletişime geçtiği, derdini anlatıp doktorun değerlendirmesi sonrası reçetesini yazdırabildiği sistemler. Aslında yeni bir kavram değil teletıp, özellikle ulaşılması zor kırsal bölgelerde yaşayan hastalar ile doktorları birbirine bağlamak için yıllardır benzer sistemler kullanılıyordu. Bugün farklı olan bunun bir zorunluluk değil hastaların internet ve mobil cihazlarının sağladığı olanaklardan faydalanmak istemelerinin getirdiği bir tercih olması. Sağlık sistemleri ve sigorta şirketleri de çoğunlukla uygulamayı destekliyor, çünkü uzun vadede hem aşırı yüklenmiş birinci basamak sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı azaltacağını umut ediyorlar hem de masraflarını düşürme planları yapıyorlar. Örneğin, ABD’nin en büyük sigorta şirketi United Healthcare geçtiğimiz nisanda gelecek yıldan itibaren 26 milyon üyesinin sanal doktor viziti ücretlerini karşılayacağını açıkladı. Anthem ise yıl sonuna kadar 11 eyaletteki 16 milyon üyesi için aynı imkanı sunacağını ve bu sayıyı gelecek yıl 20 milyona çıkarmayı planladığını söylüyor.
Sağlık hizmetini ilk elden sağlayan kurumlar da kendilerini değişen şartlara adapte etmeye çalışıyor. Philadelphia Jefferson Üniversitesi Hastanesi hastalarına iç hastalıkları, üroloji ve kulak-burun-boğaz bölümleri için online takip imkanı sağlıyor. New York’taki Mount Sinai Hastane Ağı da birinci basamak sağlık hizmetleri için video vizitler sunmaya başladı. St. Louis de yerleşik bir sağlık hizmet sağlayıcısı olan Mercy ise hem acil hem de birinci basamak sağlık hizmetleri verecek ve 54 milyon dolara mal olacak bir grup teletıp programını kapsayan bir merkezi yakında hizmete sokacak. ABD’de yakın zamanda Washington’ın da katılmasıyla teletıp hizmetlerine geri ödeme için onay veren eyalet sayısı 24’e ulaştı.
Sistemin işlemesi ise görevli doktorları ve teknolojik altyapıyı sağlayacak üçüncü parti şirketlere bağlı. Bunlardan biri olan CloudVist Telemedicine’in CEO’su Daniel Gilbert, artık çok sayıda hastanın sağlık hizmeti almak için fiziksel olarak bir doktorun muayenehanesinde bulunmak zorunluluğundan kurtulmak istediğini, sağlık hizmeti sağlayıcıların da hasta sadakatini sağlamak ve hasta popülasyonlarını artırmak için uzaktan hizmet verme yeteneklerini artırmayı stratejik bir hedef olarak belirlemeleri gerektiğini söylüyor.
Submit a Comment