Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sosyal Medya Kullanımı Depresyonla Ne kadar Bağlantılı?

Sosyal Medya Kullanımı Depresyonla Ne kadar Bağlantılı?
Kubilay Han Uluerim

Pek çoğumuz, gün boyunca 1-2 saat boyunca sosyal medyayı kullanıyoruz. İşte ve yoldayken telefonlarımızı kontrol ediyor, bildirimlerimizi okuyoruz. Başkalarını izliyor ve yaptıklarını takip ediyoruz. Peki, bu kadar çok kişiyle bu kadar sık etkileşime geçmek sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Pittsburgh Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin uyarılarına göre, etrafınızdaki dünyaya sürekli olarak bağlı kalmak, akıl sağlığınız açısından ciddi problemlere neden olabilir. Özellikle yetişkin kişilerin, sosyal medyaya bağlı olarak depresyon sorunları yaşaması oldukça muhtemel. Deppression & Anxiety’de yayımlanan araştırma, sosyal medyada olumlu olmayı teşvik eden programlar için bir temel oluşturmayı amaçlıyor.

Bu planı gerçekleştirmek için, araştrıma lideri Brian A. Primack ve ekibi, 19-32 yaş arası 1787 yetişkin Amerikalıyı araştırma için seçmişler. Katılımcılara Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, YouTube, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine, Google Plus ve LinkedIn gibi sosyal medya ağlarını ne kadar sık kullandıkları konusunda anket yapılmış. Sonuç olarak bu ağların haftada 30 defa, yani aşağı yukarı günde 61 dakika kullanıldığı tespit edilmiş. Katılımcılara daha sonra, Patient-Reported Outcomes Measurement Information System Depression Scale değerlendirme aracı kullanarak bir test yapılmış. Test sonucunda, katılımcıların %25’inden fazlasında ileri seviye depresyon tespit edilmiş. Verilere göre, sosyal medyayı daha sık kullanan kişilerin depresyona girme şansı 1.7 kat artıyor.

Araştırmacıların dediklerine göre asıl önemli konu ise, depresyonun sosyal medyadan önce mi sonra mı oluştuğunu tespit edebilmek. ”Devam eden araştırmaların sonuç vermesiyle, yardıma ihtiyacı olan kişilere ulaşmayı amaçlıyoruz” diyerek, araştırmanın önemini vurguluyor Primack.

Submit a Comment