Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Grip Salgınıyla Dijital Mücadele

Grip Salgınıyla Dijital Mücadele
Hazal Tüfekçi

Bugünlerde “İlaçla bir hafta ilaçsız yedi gün yatarım, geçer.” diye baktığımız, belki çoğumuzun yılda birkaç kereden fazla yakalandığı hastalık “grip” Amerika’yı kırıp geçirmekte. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) direktörü Dr. Anthony Fauci’nin söylediğine göre bu yıl da her zaman olduğu gibi Ocak ayının ortasında ortaya çıkıp Şubat ortalarında zirve yapması beklenirken çok daha erken gelen ve tahminlerden hızlı yayılan grip salgını herkesi fazlasıyla korkutmakta. Şimdiden virüs yüzünden Amerika’da onlarca kişi hayatını kaybetmişken binlerce kişi de hastanelik olmuş durumda. Ayrıca çoğu hastane, hayati tehlikesi olmayan hastaları yer kalmadığı için acil servislere kabul edememekte.

Uzmanlar bu durumu engellemek için herkesi hızlı bir şekilde grip aşısı olmaya çağırıyorlar. Peki ya toplum sağlığı için çağımıza uygun araçlarla bir koruyucu önlem kullanılamaz mı? İşte sağlıkta dijitalin ve online alanın kullanımı tam da burada devreye giriyor. OJ-Bio’nun geliştirmekte olduğu, grip virüslerinin erken tanısını, tedavinin ucuz, hızlı ve kolay takibini sağlayacak olan sensör  ileriki yıllar için belki de binlerce kişinin hayatının kurtaracak. Aşı gibi kısa dönemli koruma yöntemleri yerine çok yakında gribin kökenine inilip daha kalıcı çözümler sunulabilecek. Gelişen dijital sağlık teknolojileriyle birlikte,  insanlar gribe yakalandıktan sonra, hastanede yatak sırası ve laboratuvar sonuçları beklemek yerine tedavilerini istedikleri herhangi bir yerden takip edip sonuçlarını sahip olacakları minik bir cihazdan görüntüleyebilecekler.

Salgın bu derece yayılmadan önce Google Grip Trendleri gibi uygulamalar kullanılarak grip faaliyetlerinin arttığı bölgeler kolayca belirlenip önlem alınabilir. Bu sistem, diğer salgınlara karşı da erken uyarı sistemi olarak kullanılabileceği gibi hastalığın yayılma durumunu devamlı olarak izlemek için de son derece kullanışlı bir uygulamadır. Hastalık Önleme ve Koruma Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention) de grip konusu için geliştirdiği aplikasyonla herkesi salgınların önlenmesi konusunda bilinçlendirmeye çalışıyor. CDC, bu aplikasyonda kullanıcılara ulusal çaptaki grip faaliyetleri, onaylanmış grip aşıları gibi güncel onlarca bilgiyi kullanışlı bir arayüzle sunuyor. MappyHealth, ABD’deki salgının kontrolüne yardımcı olmak için farklı bir yöntem kullanıyor ve bu link sayesinde atılan tweetlerle salgının anlık durumunu görüntüleyebiliyorsunuz.

Her sabah gözümüzü teknolojiyle bir adım daha ilerlemiş bir dünyaya açarken grip gibi bir konunun basite indirgenmesinin yanı sıra, elde olan teknolojilerin ve dijital alanın gücünün sağlık için kullanılmaması yüzünden onlarca kişi hayatını kaybetmemeli. Yaşamın kalitesini arttırmak mobil ve dijital sağlıkla bu kadar basitken tek yapmamız gereken takipçi kalmak.

Comments

  1. salih oral

    ne yapmamızı salık verirsiniz-bu sene normal grip aşısı yaptırmayı buün-yarın derken unuttuk bu tarihten sonrada aşı yaptırmanın faydası olacağını zannetmiyorum-bilgilendirmelerinze teşekkür ederim

  2. Hazal Tüfekçi

    Bir sağlık çalışanı olmadığım için sizi bu konuda yönlendirmem pek doğru olmaz. En doğrusu aile hekiminize veya eczacınıza danışmanız olacaktır.

Submit a Comment