Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google, 1.6 Milyon Hastanın Sağlık Verilerine Erişim Hakkı Kazandı

Google, 1.6 Milyon Hastanın Sağlık Verilerine Erişim Hakkı Kazandı
Kubilay Han Uluerim

Teknoloji devi Google, NHS ile yaptığı veri paylaşma anlaşması sonucu, Birleşik Krallık’ta yaşayan 1.6 milyon hastanın dosyalarına erişim hakkı kazandı.

New Scientist‘te gün yüzüne çıkan anlaşmanın detaylarına göre, Google’ın sahip olduğu yapay zekâ şirketi DeepMind, yeni bir mobil tıp uygulaması geliştirmek için Londra’daki 1 milyondan fazla Royal Free NHS Trust hastasının sağlık verilerine erişebiliyor.

Anlaşma sonucu elde edilen verilerle, akut böbrek hastalığı belirtileri gösteren kişilerin erkenden uyarılmasını sağlayan bir uygulama geliştirileceği belirtiliyor.

Lakin, eleştirmenlerin hakkında bir soru var: Böbrekle ilgili bir uygulama geliştirmek için hastaların tam isimleri, ameliyat geçmişi, kürtaj, akıl sağlığı geçmişi ve HIV taşıma durumları gibi tüm bilgilerine neden ihtiyaç var?

Bunun cevabı şimdilik verilmese de, Google elindeki tüm verilerin şifrelenmiş olduğunu ve çalınma riskinin olmadığını söylüyor. DeepMind kurucularından Mustafa Suleyman “Bu veriler sadece sağlık hizmetlerinin geliştirmesi için kullanılacak ve asla Google hesaplarıyla ve ürünle bağlantı kurulamayacak.” diyerek durumu özetliyor.

 

Submit a Comment