Mobil Uygulamalar Konuşma Engelli Hastalara Ses Veriyor
Günümüzde pek çok sağır ve dilsiz hasta, doktorlar ile konuşurken kâğıt kalem veya alfabe tahtası gibi eski yöntemler kullanıyor. University of Tennessee‘de (UT) bir hemşire olan Dr. Rebecca Koszalinski, tabletler ve akıllı telefonlar için geliştirdiği “Speak for Myself” adlı mobil uygulama sayesinde işitme engelli hastalara yardım etmeye çalışıyor.
South Florida University’de doktora yaparken bir yandan da uygulamayı geliştiren Koszalinski, bu teknolojiyi UT College of Nursing bünyesinde kullanmak istediğini söylüyor. Zira üniversitenin hemşirelik bölümü teknoloji ve hasta bakımını oldukça iyi birleştirmesiyle ünlü.
UT Medical Center‘da travma yönetimi yapan Dr. Brian Daley ise doktorların ve işitme engelli hastaların her gün iletişim konusunda sorun yaşadığını belirtiyor.
Dr. Koszalinski’nin geliştirdiği Speak for Myself’i kullanan hastalar, doktor muayenelerine gittiklerinde artık iletişim sıkıntısı çekmiyor. Örneğin doktor “neren ağrıyor?” dediğinde hastalar uygulama üzerinden rahatsız oldukları bölgeyi gösterebiliyor, bu ağrılara 10 üzerinden puan verebiliyorlar. İçinde belirli hazır cümleler bulunan uygulamaya hastaların isteği doğrultusunda yeni kelimeler de eklenebiliyor. Bu sayede sadece ekrana dokunarak hızlıca cümle kurup semptomların detaylı bir şekilde anlatılması sağlanıyor.
Kaynak:
Submit a Comment