Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Görme Engelliler Akıllı Baston ile Daha Rahat Bir Yaşam Sürecek

Görme Engelliler Akıllı Baston ile Daha Rahat Bir Yaşam Sürecek
Kubilay Han Uluerim

Manchester Üniversitesinden bir araştırmacı, görme engelli kişilerin yaşamını değiştirecek yeni bir teknoloji geliştirdi.

Yıllardır görme engellilerin en yakın dostu olan beyaz bastonu geliştirmeyi düşünen Vasileios Tsormpatzoudis, yeni icadında araba sensörüne benzer ucuz bir teknoloji kullanmış. Vasileios, mySmartCane adlı bastonu geliştirirken tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığı nedeniyle zor bir yaşam süren annesinden ilham aldığını vurguluyor.

“mySmartCane, görme engelli kişilerin hissedebildiklerinden daha fazlasını görmelerini sağlıyor. Kullanıcı kişi herhangi bir cisme yaklaştığı zaman baston tarafından sesle uyarılıyor. Bu sayede daha kolay ve hızlı yön bulmak mümkün oluyor. Projenin hazırlanması için birçok görme engelli beyaz baston kullanıcısıyla konuştum. Bu aşamada önemli olan yeni geliştirilen bastonun ucuz ve basit olmasıydı. Bu yüzden 3D baskı teknolojisi ve ucuz sensörler kullanarak ultrasonik bir top yarattım. Bu top, piyasadaki tüm bastonların ucuna takılabiliyor.”

– Vasileios Tsormpatzoudis

Prototipin hâlâ ilk aşamalarda olduğunu söyleyen Vasileios, tasarımı geliştirmek için birçok fikre sahip olduğunu belirtiyor. Örneğin tabelalar ve kapı eşiklerini tespit etmek için bir sensör daha eklemek ve ses yerine titreşim kullanmak bunlardan birkaçı.

 

Kaynak:

Submit a Comment