Yapay Zeka Doktorların Hayat Kurtarmasına Yardımcı Oluyor
- Derya Öztürk
- 22 June 2017 11:11
Michigan Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacıların gerçekleştirdikleri bir çalışma, yapay zekânın hayat kurtarabilmeleri için doktorlara ne kadar yardımcı olabileceğine dair bize fikir veriyor. Doktorlar; beyin ameliyatı esnasında bir doku örneğini analiz etmek ve sınıflandırabilmek için harcanılan zamanı, derin öğrenme (deep learning) algoritması kullanarak 30-40 dakikadan 3-4 dakikaya düşürdüler.
Gerçekleştirilen çalışmada, doktorların beyin tümörü tanısını çok daha hızlı ve doğru bir şekilde koyabilmeleri için yapay zekadan yararlanıldı. Araştırmacılar 100 farklı beyin dokusu örneğini analiz edebilmek ve geniş kategorilerde sınıflandırma yapabilmek için derin öğrenmeyi kullandılar.
Klasik yöntemlerde cerrahlar ameliyat esnasında, beyin dokularını laboratuvarda inceleyebilmek için ameliyatı 30-40 dakika kadar durdurmak zorunda kalıyorlar. Doktorlar, uyarılmış Raman histolojisi (stimulated Raman histology) adı verilen bir doku alma tekniğini ve derin öğrenme algoritmasını kullanarak ameliyathaneden çıkmak zorunda kalmadan, 3-4 dakika içinde tümörü analiz edebildiler.
Tanı koyma süresindeki bu neredeyse yüzde 90’lık düşüş, hastanın ameliyat boyunca yaşayabileceği komplikasyonların önemli ölçüde azaltılması anlamına geliyor.
Şu an için derin öğrenme algoritması dokuları yalnızca 4 kategoride tanımlayabiliyor. Fakat çalışma takımının lideri Dr. Daniel Orrigner bu kategorileri 8’e kadar çıkarabilmeyi planlıyor ki bu da doktorların bildiği bütün beyin tümörü çeşitlerini kapsıyor.
Teknik 370 hasta üzerinde test edildi ve koyduğu tanılarda yüzde 90 başarı elde etti. Bu ortalama, geleneksel yöntemlerin yüzde 90-95 olan başarı ortalamasından biraz düşük olsa da Orringer, derin öğrenmenin zaman içinde bilgilerine yenilerini ekleyerek bu oranı arttıracağına inandığını dile getiriyor.
Araştırma takımı, bu teknoloji fazla sayıda hastanede kullanılmaya başlanırsa derin öğrenme sisteminin daha fazla sayıda veri toplama şansının olacağını ve böylece daha doğru tanı koyabilme imkânının da artacağını belirtiyor.
Yapay zekanın tıp alanında parlaması bu örnekten ibaret değil elbette. Doktorların hastalığını teşhis etmekte başarılı olamadığı bir kadının hayatını kurtarması, kanseri doktorlar kadar başarılı bir şekilde teşhis edebilmesi, erken teşhisle körlüğe engel olması gibi örneklerin sayısı, önümüzdeki dönemlerde hızlı bir şekilde artacak gibi görünüyor.
Kaynak:
https://futurism.com/artificially-intelligent-entities-are-allowing-doctors-to-save-lives/
Görsel:
http://hitconsultant.net/2015/10/13/10-ways-artificial-intelligence-could-make-me-a-better-doctor/
Related Posts
Yapay Zekâ Sayesinde Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Haritaları Çiz... 10 April 2018 18:26 | Derya Öztürk
Yapay Zeka İlaç Geliştirme Süreçlerini Hızlandıracak... 25 April 2018 17:46 | Özge Uçar
Adım Adım Yapay Zekânın Kanser Araştırmalarındaki Yükselişi... 30 March 2018 21:58 | Derya Öztürk
Google DeepMind – NHS Ortaklığı Baş ve Boyun Kanserine Odaklanacak... 22 September 2016 16:44 | Kubilay Han Uluerim
SON YAZILAR
- Astronotlar İçin Üç Boyutlu Baskı ile İnsan Dokusu ve Kemiği Basıldı
- Geliştirilen Yeni Teknoloji Sayesinde Hastanede Geçirdiğiniz Süre Azalabilir
- Manyetik Nanotanecikler, Tümörleri İmha Ediyor
- Yeni Geliştirilen Protez El, Ampute İnsanların Hayatını Kolaylaştırıyor
- Otonom Emici Bez, İdrar Yolu Enfeksiyonunu Teşhis Ediyor
Submit a Comment