Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yapay Zekâ Alzheimer’ı 2 Yıl Öncesinden Görebiliyor

Yapay Zekâ Alzheimer’ı 2 Yıl Öncesinden Görebiliyor
Derya Öztürk

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden bilim insanları, bir amiloid PET taraması sırasında alınan görüntüleri analiz edebilen ve demans gelişme olasılığını tahmin edebilen yeni bir yazılım oluşturdu.

Alzheimer, beyinde amiloid plakların birikmesi ile ilişkilidir ancak yerlerini ve konsantrasyonlarını klinik açıdan yararlı bilgiler haline getirmek oldukça zordur. Yapay zekâ ve makine öğrenimi tekniklerine dayanan bir yazılım, fiili semptomlar gelişmeden iki yıl öncesine kadar bunamanın başlangıcını görebiliyor. Hangi görüntü özelliklerinin önemli olduğunu ve bunama gelişme şansını nasıl etkilediğini öğrenmek için Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) tarafından yapay zekâya bir grup tarama ve bilgi verildi. Son algoritma, hangi hastalarda sonunda demans yaşayacağını tahmin etmede % 84’lük bir başarı oranı elde etti.

Yeni teknoloji; Alzheimer hastalığının teşhisi, izlenmesi ve tedavisi için önemli etkilere sahip olabilir. Araştırmacılar zaten yazılımlarını diğer bilim insanları için hazır hale getiriyor ancak klinik kullanım ancak daha büyük denemeler yapıldıktan ve ilgili düzenleyici otoriteler onaylarını verdikten sonra mümkün olacak.

Kaynak: Medgadget

Submit a Comment