“Instant Blood Pressure” ile Tansiyon Aletinizi Cebinizde Taşıyın
Tansiyon takibini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen yeni bir teknoloji, akıllı telefonunuzun ekranından kan basıncınızı ölçebiliyor.
Dünyada her yıl milyonlarca insan yüksek tansiyona bağlı gelişen hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Düzenli tansiyon takibi sayesinde, bu hastalıklar erken teşhis edilerek ani ölümlerin önüne geçilebilir. Özellikle ilaç kullanan yüksek tansiyon hastaları etkili bir tedavi uygulanabilmesi için gün içinde belirli aralıklarla kan basıncını ölçmek zorunda. Ne var ki; günümüzde kan basıncını ölçmeye yarayan aletler hastaların her an yanlarında taşıyamayacakları kadar büyük boyutlarda. Yüksek tansiyon hastalarının gün içinde tansiyon takiplerini yapabilecekleri pratik bir yöntem arayan bilim insanları, akıllı telefon ekranından kan basıncını ölçen Insant Blood Pressure adlı bir uygulama geliştirdi.
Modern telefonlar, taşınabilir kan basıncı monitörlerine dönüştürülmek için gereken birçok donanıma hâlihazırda sahip. Dokunmatik ekranlarda bulunan basınç sensörlerini tansiyon ölçmek için kullanabileceklerini keşfeden bilim insanları; sensörlerden gelen bilgileri geliştirdikleri uygulama sayesinde işleyerek hastanın kan basıncı değerine ulaşıyor.
Kullanımı karmaşık olan geleneksel tansiyon aletlerinin aksine, grafik destekli arayüzü ile adım adım kullanıcıyı yönlendiren uygulamayı kullanmak çok basit. Hasta parmağını ekranda belirlenmiş noktaya yerleştirir ve talimatlar doğrultusunda ekrana uyguladığı basıncın şiddetini arttırır. Bu sırada parmak aydınlatılır ve ekran üzerinde yer alan bir diğer sensör deriden ışığın emilim hızını ölçerek kan hacmini hesaplar. Daha sonra yazılım, sensörlerden toplanan bilgileri işler ve kan basıncını gösterir.
Araştırmacılar, geliştirdikleri prototipi 30 kişi üzerinde test ettiler ve hastaların uygulamayı hızlı ve etkili şekilde kullanmaya başladıklarını gözlemlediler. Geleneksel tansiyon aletleri kadar hassas olmasa da cihazın zaman içinde yaptığı çoklu ölçümlerle kendini geliştirmesi bekleniyor.
Kaynak: ScienceMag
Submit a Comment