Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Baştan Ayağa Giyilebilir Teknoloji

Baştan Ayağa Giyilebilir Teknoloji
Buğrahan Ceylan

Tek Doz Dijital için yazı yazmaya başladığımdan beri giyilebilir teknolojiler hakkında pek çok habere ve araştırma yazısına denk geldim. Daha önceden bu teknolojilerin hayatımıza girmesine (bilgim olmadığından dolayı) oldukça vakit olduğuna inanıyordum, giyilebilir cihazlar bana daha çok bilim kurgu senaryolarını hatırlatıyordu. Fakat yazı yazmaya başladıkça ve sağlık sektörünün penceresinden gelişmeleri izlemeye devam ettikçe şunu fark ettim ki en çılgın gibi görünen teknolojileri dahi kullanmamıza sadece birkaç yıl var önümüzde.

google_glass_saglik
Düşünün ki Google Glass piyasaya kaç ay önce çıktı ki böyle bir ürünün hazırlanması ve markete sunulması için gerekli olan tüm giderleri ve araştırma maliyetlerini Google gibi bir dev karşıladı ve Glass çıkmadan aylar önce dahi potansiyeller hakkında yüzlerce yazı yazıldı. Biz de Tek Doz Dijital olarak o yazı kervanına katıldık tabii. Fakat eminim ki Glass gibi bir teknolojiden dahi çok daha farklı ve bizi hayrete düşürebilecek cihazlar-sensörler yapılıyor, deneniyor ve başarıya ulaşıyor. Bu icatların gündelik hayatımızda yer alması ise yalnızca yeterli kaynak bulup bulunmaması ile ilgili.
Google, elinde bulundurduğu güç ve kaynaklar sayesinde, giyilebilir teknoloji alanında büyük bir adım attı ve bildiğimiz bilgisayar çiplerini basit bir gözlük tasarımına entegre etmeyi başardı. İnanıyorum ki çok yakında bu ürünlerin daha da gelişmiş versiyonları ortaya çıkacak. Büyük markaların bu konuda oldukça yoğun bir tempoda çalıştıklarına eminim. Ne kadar süreceğini bilmemekle beraber (10 yıl?) ileride akıllı telefon dediğimiz şeyleri bile taşıyacağımızdan şüpheliyim. Nitekim büyük markalar tarafından şu an katlanabilir-kıvrılabilir ve kavisli akıllı telefon ekranları üretilmeye başlandı bile.

galaxy_round

 

Tam kapasite bir bilgisayar işlevinin ya da uygulamalara dayalı bir sisteminin, aynı Google Glass gibi, saatlere (ki örneklerini görmeye başladık ve ben Apple’ın neden bu kadar geciktiğini çok merak ediyorum), giydiğimiz kıyafetlere, arabamıza hatta kendi derimize ya da yeni gördüğüm bir habere dayanarak söylüyorum taktığımız kontakt lenslerde dahi olması yalnızca kaynak meselesi.

dijital_lens
Şu videoyu izleyerek daha iyi bir fikir sahibi olabilirsiniz ve videoda olanlar kesinlikle uzak bir geleceği içermiyor. Benzer teknolojiler sayesinde sabah kalktığınızda aynaya bakarken yaşamsal fonksiyonlarınızın aynadan size gösterilmesi çok ama çok yakın bir gelecek.

Yukarıda verdiğim örnekler hakkında ya birkaç haber sundum ya da daha önce mutlaka bir şeyler okudum. Tabii ben bu teknolojilere hep sağlık sektörünün gözünden bakmaya çalıştım. Yani benim için kişinin arabasına yerleştirilen bir ton sensör, gerçekten somut bir veri ya da kullanım alanı sağlayabiliyorsa önemli bir gelişmedir. Buyurun; arabaların nasıl sensörlerle donatıldığı ve mobil sistemlerle ortaklaşa çalışacağı hakkındaki kısa haber ve görseli:

monitor_car
Küçük, incecik ama inanılmaz bir mühendislik tasarımına sahip olan ve gerçekten ilginç işlevlere sahip olan sensör çipler hakkında ise gün geçtikçe yeni haber ortaya çıkabiliyor. Seneler önce izlediğimiz filmlerde, askerlerin vücuduna büyük iğneler ve korkutucu cihazlarla yerleştirilen çiplerin, şimdi yavaş yavaş gerçekten üretilmeye başladığını görmek heyecan verici. Bu sensörler, derinizin altına ya da midenize yerleştirilerek sağlık uzmanlarının ya da kendinizin 24 saat gözetim altında olmanıza olanak sağlayabiliyor. Çok enteresan sensör yonga teknolojileri ve sağlık sektöründeki gelecekleriyle ilgili yazılara da buradan ulaşabilirsiniz.

bio_sensör
Tüm bu gelişmeleri baktığımızda yine diyebilirim ki henüz bu teknolojilerin gerçekten çok başındayız. Üstelik bu sürecin hızlanmasında daha benim sayamayacağım pek çok farklı etken de ortaya çıkmaktadır. Bu etkenlere ister kullanıcı alışkanlıklarının değişmesi ister pazarlama stratejileri olarak adlandırın dünya tamamen yeni bir çağa adım atmış bulunmaktadır. Sadece teknoloji firmaları değil, başka pek çok sektörden pek çok marka kendini mobil gelişmelere adapte etmiş durumdadır; Arabalarımızın dahi cep telefonları ve sağlık sensörleriyle donatılmaya başlanması gibi. Tüm bu çalışmalar, icatlar ve yeni teknolojiler beni hali hazırda oldukça heyecanlandırıyor. Bir de bu teknolojilerin sağlık alanında nasıl kullanılabileceği ise büyük bir evrenin bambaşka bölgelerini gözler önüne seriyor. Apple’ın ilk tablet tanıtımını yapmasından bu yana çok da uzun seneler geçmedi fakat tüm sağlık hizmetleri yepyeni bir döneme girmiş oldu. Ayrıntılar burada.

Giyilebilir teknolojiler ve farklı kullanım alanları hakkındaki siz ne düşünüyorsunuz?

Submit a Comment