Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bilim İnsanları Genomik Çalışmalarda Bulut Teknolojisinden Yararlanacak

Bilim İnsanları Genomik Çalışmalarda Bulut Teknolojisinden Yararlanacak
Özge Uçar

Broad Enstitüsü, genomik araştırmaları için bulut teknolojisi kullanacağını açıkladı. Benimsediği inovatif yaklaşımla bilim insanlarına daha erişilebilir bir bilgi altyapısı sunacak enstitü, bu yolla genetik alanında yürütülen çalışmalara hız kazandırmayı hedefliyor.

MIT ve Harvard ortaklığında kurulan Broad Enstitüsü, biyoloji ve tıp alanında yaptığı ezber bozan araştırmalarla tanınıyor. Gen düzenlemesi ve DNA dizileme üzerine çalışmalar yürüten enstitü, geleneksel bilgisayar ağlarının bilim insanlarının ihtiyaçlarını karşılamadığını fark etti ve araştırmalarda büyük ölçekte veri paylaşımına imkân tanıyan bulut destekli sisteme geçiş yaptı.

Broad Enstitüsü yaptığı araştırmalarda birçoğu genomik bilgi olmak üzere toplam 70 petabayt (yaklaşık 1.099 trilyon sayfa yazıya denk) bilimsel veriyi yönetiyor. Henüz bu verilerin tamamı buluta taşınmış değil. Buluta geçiş süreci devam ederken, enstitü bir yandan bu teknolojileri biyoinformatik alanında yürütülen çalışmalar için optimize etmek için uğraşıyor; diğer yandan da araştırmacılarının bulut teknolojisini doğru bir şekilde kullanabilmesi için eğitimler düzenliyor.

Kaynak: Wall Street Journal

Submit a Comment