Yapay Zeka İlaç Geliştirme Süreçlerini Hızlandıracak
BenevolentAI adlı bir sağlık teknolojisi girişimi, yapay zeka yardımıyla ilaç sektörü ortalamasına kıyasla %60 oranında daha verimli şekilde yeni ilaçlar geliştirmeyi hedefliyor.
Günümüzde yeni ilaç moleküllerinin tedaviye girmesi, son derece uzun ve maliyetli bir sürecin sonunda gerçekleşiyor. Mevcut Ar-Ge bütçeleriyle sınırlı sayıda araştırma projesi yürütmek durumunda kalan ilaç şirketleri, hal böyle olunca sadece pazar payları yüksek olan yaygın hastalıkların tedavisi için yeni ilaçlar geliştiriyor. Bu durum, toplumda seyrek rastlanan hastalıklar için ilaç geliştirilmemesi ve bu hastaların tedaviden mahrum kalması demek. İngiltere merkezli bir teknoloji girişimi BenevolentAI, yapay zekadan yardım alarak bu sorunu çözmek istiyor.
BenevolentAI kurucusu ve başkanı Ken Mulvany, yapay zekânın daha önce hayal edilemeyen bir hızda ve düşük bütçelerle yeni ilaç molekülleri tasarlayabileceğini belirtiyor ve iddialı bir hedef koyuyor: “İlaç sektörü ortalamalarına kıyasla %60 daha verimli olarak bir ilacın geliştirilme sürecini 4 yıla indirebiliriz.”
Şimdiden 11 yeni ilaç hedefi keşfeden girişim, çeşitli fonların katılımıyla toplam 200 milyon doları aşan miktarda yatırım aldı. BenevolentAI, bu yatırımları yapay zeka sistemini güçlendirmek ve faaliyetlerini ölçeklendirmek için kullanacak.
Kaynak: MobiHealthNews
Submit a Comment