Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

CRISPR Teknolojisi ile Genetiği Değiştirilmiş Sperm Hücreleri Üretildi

CRISPR Teknolojisi ile Genetiği Değiştirilmiş Sperm Hücreleri Üretildi
Özge Uçar

Harvard Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü’nde görev yapan iki araştırmacı, CRISPR teknolojisini kullanarak sperm hücreleri üzerinde genetik değişiklik yapmayı başardı. Uzmanlara göre, bu yeni yöntem sayesinde eşey hücreleri ile bağlantılı pek çok sağlık problemi tamamen ortadan kaldırılabilir.

Son zamanlarda CRISPR teknolojisi ile dünyanın değişik yerlerinde gerçekleştirilen önemli deney ve keşifler, gelecekte genetik ve biyoteknolojinin hayatımız üzerinde ne denli büyük bir etkiye yol açacağını ortaya koyuyor. Çin’de CRISPR yöntemiyle DNA’ları düzenlenmiş ikiz bebekler, geçtiğimiz hafta bilim ve teknoloji çevrelerinde oldukça heyecan yaratmıştı. Henüz embriyo aşamasındayken genetik kodları değiştirilerek HIV virüsüne doğuştan bağışıklık kazanan ikizler, kısmi olarak yapay DNA’ya sahip ilk insanlar olarak tarihe geçtiler. Çin’de yaşanan bu gelişmenin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’den de CRISPR teknolojisi ile ilgili bir yenilik haberi geldi.

Harvard Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü’nde görev yapan iki araştırmacı, CRISPR teknolojisi sperm hücreleri üzerinde genetik değişiklik yapmaya imkan tanıyan bir yöntem geliştirdi. Bu yeni yöntem sayesinde, bilim insanları Alzheimer hastalığına sebep olduğu düşünülen ApoE genini sperm DNA’sından çıkarmayı başardı. Elde edilen spermler henüz bir döllenme işlemine tabi tutulmazken, uzmanlara göre genetiği değiştirilmiş sperm ile doğacak çocuklarda sadece Alzheimer değil; kanser, kistik fibrozis ve bazı kronik hastalıklar dahil olmak üzere eşey hücreleri ile bağlantılı muhtemel sağlık problemleri ortadan kaldırılabilir.

Kaynak: MIT Technology Review

Submit a Comment