Giyilebilir Teknoloji ile Çocuklardaki Anksiyete ve Depresyon Tanımlanabilecek
Vermont Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, yapay zeka ve giyilebilir teknolojiyi kullanarak gelişim çağındaki çocukların anksiyete ve depresyon gibi psikolojik hastalıklarının olup olmadığını teşhis etmeyi başardı.
Günümüzde 5 çocuktan 1’i psikolojik rahatsızlığa sahip. Çocukluk çağında yaşanan anksiyete ve depresyon gibi bu rahatsızlıklar, sadece çocukluk dönemini etkilemekle kalmıyor ileriki hayatlarında kötü alışkanlıklar edinme ve intihara yatkınlık gibi ciddi sorunların oluşmasına yol açabiliyor. Ancak aileler ve doktorlar şüphelenseler bile her zaman çocukların gerçekten psikolojik bir rahatsızlığı olup olmadığı teşhis edilemiyor. Bu sorunu çözmek adına Vermont Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, çocukların ruhsal hastalıklarının teşhis edilmesine yardımcı olacak cihaz geliştirdi.
Normalde çocuklardaki psikolojik problemleri teşhis etmek isteyen doktorlar, onlara oyun oynatır ve oyun sırasındaki davranış ve konuşmalarını puanlayarak tanı koyar. Bu çalışmada ise ekip, çocukların hareketlerini izlemek için giyilebilir hareket sensörü ve psikolojik problemi ayırt etmek için hareketleri analiz eden makine öğrenme algoritması kullanmayı tercih etti. Hareket verileri işlendikten sonra algoritma, psikolojik rahatsızlığı olan çocukları %81 doğrulukla tanımlamayı başardı. Çalışmayı yürüten klinik psikolog Ellen McGinnis çalışmayla ilgili olarak “Genellikle haftalarca süren eğitim ve aylarca süren kodlama ile verdiğimiz teşhis kararını, bu araç birkaç dakikalık işlemle yapılabilir” dedi.
Kaynak: MedTechNews
Submit a Comment