Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

CES 2015’ten Çıkan 5 Dijital Sağlık Trendi

CES 2015’ten Çıkan 5 Dijital Sağlık Trendi
Alperen Sözen

2104 dijital sağlık için çok büyük bir yıl oldu. Geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde, dijital sağlık yatırımları 5 milyar doları buldu ki bu miktar 2013’te yapılan toplam yatırımların neredeyse iki katı. Bu yükselişin devamında ise, şu anda alternatif olarak görülen dijital sağlık sektörünün ana akım bir sektör haline gelmesi bekleniyor.

Uluslararası Tüketici Elektroniği Şovu’nda (CES) pek çok dijital sağlık firması yer aldı. Geçtiğimiz Çarşamba şov kapsamında gerçekleşen CES Digital Health Summit’te dijital sağlığın büyük oyuncularının katılımıyla yapılan oturumda giyilebilir teknolojiden, genomlara kadar pek çok konu tartışıldı. Oturumda, bilim adamları da şu anda kullanılan ve gelecekte pazara sürülecek dijital sağlık çözümleri için görüş bildirdi. Oturumdan çıkan 5 trend ise şöyle;

  1. Tele tıp büyümeye devam edecek: Oturumlara katılan fikir liderlerine göre tele tıp uygulamaları giderek artan bir ivme kazanacak. Google’ın uzaktan doktorlarla iletişime geçmemizi sağlayacağı hizmetleri geliştirilmeye devam ediliyor. Ek olarak, bekleme süreleri ve hastaların sıkılmalarını engelleyebilecek teletıp aynı zamanda gereksiz doktor ziyaretlerini, reçete yazdırmak için doktora gitme gibi durumların da önüne geçebilir.
  2. Nanoteknoloji gelecek yıllarda tıpta daha büyük rol oynayacak: Fikir liderlerine göre, nanoteknolojinin tıp bilimine uygulanması doğal bir gelişim ve insan vücudu için bir joker. Erken teşhis ve küçük tümörleri izleme yetisine sahip minik haplar önümüzdeki yıllarda göreceğimiz bir kaç küçük gelişme.
  3. 3D yazdırma, gelecek 10 yılda en etkili olacak trend: Medikal cihazlardan, yapay organları yazdırmaya kadar 3D yazıcılar dijital sağlığı belki de en çok geliştirecek aygıtlar olabilir.large_2335-66d98a0510a81498241fec42f462d944
  4. Yapay zeka limitsiz olanaklar sağlasa da sürekli izlenmesine ihtiyaç vardır: Panelde çok tartışılan konulardan biri de yapay zeka oldu. Kuşkusuz, pek çok alanda çok kullanabileceğimiz yapay zeka ile ilgili akıllarda hala soru işareti var. Bunla beraber, sürekli izlenen yapay zeka programlarının verebileceği zararın önüne geçmek mümkün olabilir.
  5. Giyilebilir cihazlarla görselleştirmenin birleştirilmesi dijital sağlığı yeni bir çağa sokacak: Görselleştirme, giyilebilir cihazdan elde edilen verileri daha anlaşılabilir halde kullanıcılara sunabilir. Şu an var olan problemlerden biri, giyilebilir cihazların tüketicilere verdiği sayıların tüketicilere anlamsız gelmesi. Görselleştirme ile sorunun çözülmesi ve bu trendin dijital sağlığı daha tüketici odaklı yapması bekleniyor.

Submit a Comment