Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

“Akıllı Stetoskop” Zatürreyi Tek Başına Teşhis Edebiliyor

“Akıllı Stetoskop” Zatürreyi Tek Başına Teşhis Edebiliyor
Ecem Arslantürk

Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, normal bir stetoskopa yapay zeka ekleyerek zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarını tek başına teşhis edebilen “akıllı stetoskop” tasarladılar. Tasarlanan bu inovatif cihaz ile zatürrenin erken teşhisinin yapılması ve önlenebilir ölümlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Her yıl zatürre ve diğer alt solunum yolu hastalıkları sebebiyle 1 milyon çocuk hayatını kaybediyor. Standart bir stetoskop, bu rahatsızlıkları erken tespit etmek için düşük maliyetli ve çok değerli bir araç olmasına rağmen, kullanan kişi ne dinleyeceğini bilmediği durumda ya da ortam gürültüsü hastanın solunum sesini gizlediği zaman pek de kullanışlı olamıyor. Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu durumu engellemek ve ölümleri azaltmak için  stetoskopa yapay zeka ekleyerek zatürreyi kendi kendine teşhis edebilen “akıllı stetoskop” tasarladılar. 

Makine öğrenmesi algoritması eklenen standart stetoskop, dış ortamdaki ve kalp atım sesi dahil vücut içindeki bütün sesleri engelleyerek sadece akciğerlerin sesine odaklanmayı sağlayan algoritma ile desteklendi. Stetoskopa eklenen yapay zeka, beş Afrika ülkesinden ve iki Asya ülkesinden yaklaşık 1.500 hastanın verileri ile eğitilerek zatürreyi %87 doğrulukla tespit edecek şekilde geliştirildi. Araştırmacılar, geliştirdikleri cihaz ile ilgili olarak: “Yerel sağlık çalışanlarının kullanabileceği ucuz bir cihazla yerinde taramaları mümkün kılarak, yeniden yapılandırılmış stetoskopumuzun çocukluk zatürresi için küresel sağlık krizinde bir fark yaratacağını umuyoruz. Ayrıca kırsal kliniklerdeki sağlık çalışanları, internete erişimi olmasa bile akıllı stetoskopumuzu kullanabilir” dedi.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment