Avuç İçi Doğrulama Dönemi Başlıyor
Sağlık Bilişim Zirvesi sırasında, sağlık sektörünün bilişimle gerçekte ne kadar alakalı olduğunu, en yakından gözlemleyebilme imkanını bulmuştum. Birinci günden itibaren dikkatimi ilk çeken şey, Fujitsu bünyesinde, tamamen Türk mühendislerinin geliştirmiş olduğu “Avuç İçi Doğrulama Hizmeti” idi. İlk kez duyduğum ve Zirve sayesinde bilgi alabildiğim bu sistemle alakalı sizleri de bilgilendirmek istiyorum.
Biyometrik teknolojiler, her bir bireye ait eşsiz özellikleri ele alıyor. Bu teknolojiler sayesinde, kişinin kayıtlarda gözüken kişi ile özdeş olduğunu belirlemek mümkün. Avuç İçi Tanıma Sistemi, kimlik doğrulama işlemleri; kişilerin avuç içi damar izi haritası kullanılarak yapılmasını sağlamak üzere tasarlanmış elektronik bir kimlik doğrulama sistemidir. Mevcut biyometrik teknolojilerinde, hata payı en düşük olan sistemlerden biri de Avuç İçi Damar Tanıma sistemi. Çünkü en büyük özelliği tamamen canlı dokular ile çalışması. Parmak izi tanımlaması gibi diğer biyometrik güvenlik sistemlerinde, cansız parmak dokularıyla (hatta parmak elden ayrıyken dahi) o ize erişebilmek mümkün oluyor. Avuç İçi Tanıma Sistemi’nde ise damarlardaki kan akışı ölçüldüğü için elin sahibi haricinde hiç kimse güvenlik kontrolünden geçemiyor.
Ayrıca kimlik tanıma sisteminde kaynak tamamen kişinin kendi eli olduğu için, farklı güvenlik sistemlerinde kişiye dağıtılan akıllı kart ya da benzeri teknolojilerin maliyeti yüksek oluyor. Oysa her insanın avuç içi damar haritası eşsiz oluyor ve ömrü boyunca değişmiyor. Bu yüzden bu teknoloji bütün yaş aralıklarında kullanılabiliyor.
1 Nisan’dan itibaren bütün özel hastanelerde Avuç İçi Tanıma Sistemi’ne geçilmesiyle sağlık giderlerinde 1 milyar dolarlık kaybın önlenmesinin beklendiğini açıklandı. Şu anda ise Avuç İçi Tanıma Sistemi 20 ilde, 4 aydır , 455 hastanede denenmektedir. Sistemin hayata geçirilmesi ile aynı zamanda sahteciliğin de önüne geçilmesi bekleniyor.
Peki Sistem Nasıl İşleyecek?
Türkiye’deki tüm Sağlık Hizmet Sunucuları (SHS), kademeli olarak avuç içi damar izi yöntemiyle biyometrik kimlik doğrulama sistemine geçecek.
- Sağlık Hizmet Sunucuları’ndan herhangi birine gelen kişi, öncelikle TC kimlik numarasına ait bir biyometrik kaydın olup olmadığını sorgulatması gerekiyor.
- Eğer kayıt yoksa; gelen vatandaş Sağlık Hizmet Sunucuları bankolarına kurulacak olan Biyometrik Kimlik Doğrulama Ünitesi (BKDÜ) aracılığıyla kişinin her iki eline ait biyometrik avu içi verisi ve TC kimlik numarası bir kereye mahsus olmak üzere merkezi sisteme kaydedilir.
- BKD Sistemi olan her hastanede sisteme kayıtlı vatandaşların hasta-kabul işlemi biyometrik kimlik doğrulama yoluyla gerçekleştirilebilir.
- Bu süreçte BKDÜ’den poliklinik seçilir, TC kimlik numarası girilir ve vatandaşın avuç içi okutulur. Bu veriler kullanılarak merkezdeki veritabanı üzerinden kimlik doğrulaması yapılır.
Submit a Comment