Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Onuncu Yılında Facebook ve Sağlık Sektörü

Onuncu Yılında Facebook ve Sağlık Sektörü
Levent Sansever

Bu ayın başlarında Facebook 10. yılını geride bıraktı. Şu anda Facebook 1.23 milyar (Yaklaşık Hindistan’ın nüfusu kadar) kullanıcıya sahip. Sanırım bu da sosyal medyanın ve internet kullanımının ne kadar yüksek hızla yayıldığını bize gösteriyor. Facebook’un hayran bırakan yolculuğunda dikkat çeken kısımlar ise şu şekilde:

1.  İnsan Sağlığına Etkisi

Facebook’un belki de en kuvvetli etkisi sağlık bilgilerini içinde barındırmasıydı. Bu da insanları birbirine bağlayan bir durum haline geldi. Facebook sağlık durumlarıyla ve hizmetleriyle ilgili bilgileri insanlar paylaştıkça daha da yaygınlaşan bir platform oldu. Sadece sağlık hizmetleri de değil insanlar bir oyunla, bir reklamla, bir politik görüşle kısacası aklınıza gelebilecek her şeyle ilgili görüşlerini paylaştıkça, Facebook daha da genişledi.

Basit düşünecek olursak 1.23 milyar kullanıcının bir şekilde hasta olması son derece normal bir durum. Sosyal bir canlı olan insan, doğası gereği bu hastalıkla olan mücadelesini, zaferini, tedavi sürecini ya da hasta olan bir insana nasıl destek olduğunu paylaşmak ve aklına takılan soruların cevabını bulmak için bu sitelere göz atmak isteyecektir. Bir kardiyolojist ve sağlık hizmetleri danışmanı olan Eric Topol bu tarz sosyal medya platformlarının hastalara ulaşma ve onları bilgilendirme konusunda ne kadar faydalı olabileceğine dikkat çekiyor.

Facebook’un Mayıs 2012’de yaptığı kampanyayla Amerika’da organ bağışı yapan insanların sayısını sadece bir günde 6000 arttırması sağlık üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

Her ne kadar veri mahremiyeti tartışmaları yapılsa da insanların basit sağlık bilgilerini birbirleriyle paylaşabilmeleri toplumun sağlık düzeyini anlama konusunda firmalara yardımcı olabilir. Ayrıca birçok hastanenin Facebook hesaplarının son derece aktif olduğu biliniyor. Bu olumlu kullanılırsa insanların bilinçlendirilmesi de kolaylaştırılabilir.

2- Sağlık Firmaları İçin Toplu İletişim Aracı Olması
10 yıl önce sosyal medya platformlarına yatırım yapmak firmalar tarafından gereksiz ve riskli olarak görülüyordu. Ancak gelişen teknoloji ve kullanımı artan sosyal medya, firmaları bu alanda bir şeyler yapmaya zorluyor. Öyle ki birçok sağlık firması Facebook gibi platformlarda son derece aktif şekilde yer alıyor. Sosyal medya yoluyla çok sayıdaki tüketiciye az kaynakla ulaşmak mümkün olduğundan bu konuda firmaların daha fazla girişimde bulunacaklarını varsayabiliriz. Sosyal medyada pazarlamanın önemini de bu cümle yardımıyla kavrayabiliriz. Özellikle sağlık sektöründe başarılı bir strateji ve sosyal medya kullanılarak mükemmel sonuçlar elde edilebilir.

Submit a Comment