Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İlaç Firmalarının Kullandıkları Sosyal Ağlar ve Öne Çıkan Aktiviteleri

İlaç Firmalarının Kullandıkları Sosyal Ağlar ve Öne Çıkan Aktiviteleri
Ebru Demirok

İlaç firmaları, ne kadar sınırlamalara maruz kalsa da, sosyal medyada ürünlerini ve yeniliklerini duyurmaktan geri kalmıyor. Sosyal medya, ilaç firmaları için artık çok önemli bir mecra desek yanlış olmaz diye düşünüyorum. Gün geçmiyor ki ilaç firmaları farklı farklı sosyal platformlarda boy göstermeye başlamasın. Özellikle revaçta olan bazı sosyal medya sitelerine değinecek olursak:

Facebook

Pfizer Türkiye’nin kurumsal sayfası 92.827 beğeni almışken, 39.292 ile Abdi İbrahim, 15.342 ile Pfizer’de Gelecek Var, 5.913 ile Boehringer Ingelheim ve bu hesapları 2.558 ile Bilim İlaç takip etmektedir.[1]

Pfizer, uyguladığı strateji ve gün içindeki aktif paylaşımları ile birinciliği açık ara önde götürmektedir. Ayrıca kariyere yönelik açtığı “Pfizer’de Gelecek Var” hesabıyla da hem öğrencilerin, hem iş arayanların en gözde ilaç firması olmayı başarmıştır.

Abdi İbrahim ise, ilaç firmaları arasında Facebook beğeni sıralamasındaki ikinci markadır. 100. yıl kutlamaları kapsamında yaptığı Van Gogh Alive Dijital Sanat Sergisi ile sosyal medyada oldukça ses getirmiştir. Facebook ve Twitter sayfalarını takip edenler, büyük ses getiren sergi için ücretsiz bilet kazanma fırsatı yakalarken, aynı zamanda sayfadan sergi ile ilgili güncel bilgileri takip etme olanağı buldu. Van Gogh’un en bilinen eserleri arasındaki farkları bulmaya ve puzzle uygulamalarına yönelik olarak, Facebook’ta düzenlenen yarışmada özel olarak tasarlanan hediyeler verildi. Dolayısıyla kampanya süresince çok sayıda sanatsevere ulaşılmış oldu.

Twitter

Pfizer Türkiye 3.262, Abdi İbrahim 2.918, Bilim İlaç 956, Novartis Türkiye’nin 879, Boehringer Ingelheim 384 ve son olarak Sanovel İlaç kurumsal hesabında 277 takipçi sayısıyla bu mecradaki yerlerini almaktadırlar.[2]

LinkedIn

Diğer sitelere nazaran, kariyer odaklı bilgi alışverişi ve profesyonel bağlantılar kurabilmek adına alanında en çok tercih edilen mecradır. Buna rağmen ilaç firmalarının çoğunun henüz aktif bir Türkiye hesabı yoktur. Sadece Abdi Ibrahim Pharmaceuticals 5981 takipçi ile Bilim İlaç 1076 takipçiyle LinkedIn ağında boy göstermektedir.

Pfizer ise, yeni projesi Gelecek Var Exclusive ile LinkedIn üzerinde gençlerin profesyonel amaçlı etkileşimini arttırmayı ve bilgi paylaşımı yoluyla kişisel gelişimlerine destek olmayı amaçlıyor. Projeyle, “Pfizer’de Gelecek Var”  e-kariyer aktivitesine bugüne kadar katılan yaklaşık 15 bin genç arasından seçilen aktif üyeler LinkedIn üzerinde bir araya gelecek. Gençlerin sosyal medyaya yatkınlığını temel alan proje, sektörel bilgi paylaşımlarıyla, kitap önerileriyle, sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili haberlerle ve makale sunumlarıyla üniversite öğrencileri ve marka arasındaki etkileşimi arttıracak ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak.

Youtube

2012 yılının son çeyreğinde tasarımı ve vizyonu bakımından yeni bir yol çizen sosyal ağ, artık kullanıcılarını daha çeşitli kanallara yönlendirmeyi amaçlamıştır. Markaların bu kanal aracılığıyla kitlesine sesini duyurması da alternatifler arasında.

Abdi İbrahim gerek Van Gogh sergisi videosuyla, gerek ses getiren Akılcı İlaç reklam filmiyle, gerekse son dönemde yoğunlaştığı YOUPLUS ürün tanıtımı ile Youtube’da yerini almaktadır. Pfizer Türkiye ürün ve hastalık tanıtım videoları ve aynı zamanda projelerini paylaşmaktadır. Novartis Türkiye ise sunduğu birkaç video ile ilaç firmaları arasında Youtube’da bulunan firmalardandır.

Pinterest

Blog paylaşımlarını resim ve fotoğraflarla yapabildiğimiz bir sosyal medya sitesidir. Yurtdışındaki birçok ilaç firması Pinterest’i aktif olarak kullanırken, Türkiye’de sadece Pfizer’in aktif olduğunu görüyoruz. İşletmelerin sayısal değer ve istatistik gibi ihtiyaçlarını da giderecek, onlara sosyal medyayı daha cazip kılacak Pinterest Web Analytics uygulaması geliştirildi. Analiz aracındaki ana ekran; pinler, repinler, gösterim ve tıklamalar olmak üzere dört grafik bölümünden oluşuyor. Bu uygulamayı, markaların ve kurumların da aktif olarak kullanacağı beklenmektedir.

Flickr

Bir nevi fotoğraf deposu olarak da kullanılabilen ve fotoğrafların kategorize edilerek paylaşıldığı bir sosyal ağdır. Novartis Türkiye hem Ar-Ge, hem sosyal sorumluluk projeleri, hem de firma tanıtım fotoğraflarını bu sitede sunmaktadır.

Instagram

Kişisel paylaşım sitesi olmaktan çıkarak tüm sektörlerde dijital pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası haline gelen ve günlük trafiği oldukça güçlü bir görsel paylaşım platformudur. Ürün, hizmet, proje, etkinlik gibi her türlü detayın fotoğraflarının paylaşıldığı bu ortamda, firmanız hakkında ön bilgi edinilmesine fırsat verebilirsiniz. Ne yazık ki henüz Türkiye’deki ilaç firmaları bu platformda boy göstermeye başlamamıştır.

Sadece sosyal ağlarda değil, haberler ve bültenlerde de ilaç firmalarının yenilikleri ve aktiviteleri oldukça karşılaşılan bir temadır. Sektördeki tüm firmalar birçok yolla adını, ürününü ya da başarısını duyurma çabasındadır. Ayrıca çoğu ilaç firması sosyal sorumluluk projeleri veya düzenledikleri eğitimlerle de adından söz ettirmektedir. Örneğin Novartis Türkiye, sosyal medya ve bu alandaki gelişmeler hakkında bilgilendirme amaçlı e-öğrenme programıyla 1661 çalışanına eğitim vermiştir. İçerdiği filmler ve örneklerle hem eğitici, hem de keyifli bir öğrenme imkânı sunan ‘Sosyal Öğren’ programı, interaktif yönüyle de çalışanların beğenisini kazanmıştır. Yaklaşık 30 dakikalık bir sürede tamamlanabilen eğitime, kurumun e-posta adresine sahip olan tüm çalışanlar davet edilmiştir. %92 oranında katılım sağlanan eğitimden alınan puanlara göre ise Novartis çalışanları; sosyal medya kulvarında siyah, sarı ve beyaz kuşak sertifikaları almıştır.

Diğer bir firma ise aldığı ödül ile bu aralar gündemde. Bloomberg Businessweek tarafından her yıl yapılan “En Gözde Şirketler” araştırmasında Pfizer Türkiye, ilaç firmaları arasında 1. sırada yer alarak bu yıl da sektörünün zirvesine yerleşmiştir. Pfizer Türkiye, sunduğu bir çok imkanı ‘Pfizer’de Gelecek Var’ markası altında birleştirmiştir.

Bunun yanı sıra 15 Mart tarihinde Pfizer bir ilke imza atarak sanal iş yönetim oyunu Captain Pharma’yı başlatmıştır. Geleceğine Pfizer’de devam etmek isteyenler veya bu yola yeni koyulacaklar için harika bir yol gösterici olan bu oyunda pazarlama, satış, üretim üzerine stratejiler yürütebiliyorsunuz.

Bölüm kısıtlaması olmaksızın, Türkiye’deki üniversitelerin 2, 3 ve 4. sınıftan tüm öğrenciler katılabiliyor. Öğrenciler, 3 Nisan 2013’e kadar takım oluşturarak yarışmanın ilk etabını tamamlayacaklar. İki aşamalı olarak kurgulanan ve tamamen ücretsiz katılım imkânı sağlanan yarışmada kendi pazarında birinci olan takımlar, mayıs ayında Pfizer Türkiye Genel Merkezi’nde düzenlenecek olan final turunda yarışmaya hak kazanacak. Burada, Pfizer yöneticileriyle bir araya gelen finalistler sürpriz hediyeler de kazanacaklar. Final turunun kazanan takım üyeleri Pfizer Türkiye’de Pfifty Pfifty programında olma imkânını elde edecekler. Öğrencilere okurken de iş hayatının havasını solumaya fırsat tanıyan bu program ile part-time çalışma hakkı ve kariyerlerini değiştirecek fırsatlar elde etme imkânı tanınıyor.

 


[1] Bu rakamlar 31.03.2013 tarihinde güncellenmiştir.

[2] Bu rakamlar 31.03.2013 tarihinde güncellenmiştir.

Comments

Submit a Comment