Anneler Sosyal Medyayı Çocukları İçin Nasıl Kullanıyor?
Sosyal medya artık herkesin parmak uçlarında. Herkes durumu nasıl daha efektif hale getirir, bunu öğrenmenin peşinde. Annelerimiz ve babalarımız eskiden bilgisayar bile kullanmanın zorluğundan bahsederken artık her birinin Facebook ve Twitter hesapları var. Sağlıklı çocukları için okullar, yemek tarifleri veya alışveriş merkezleri araştıran annelerden çok, hastalanmış ya da doğuştan sağlık problemleri olan çocukların annelerini daha zorlu araştırmalar bekliyor. Nasıl zorluklardan geçtiklerini anlamak bize çözüm sağlayabilmek için bir adım attırmış olur. Bütün yenilikler ihtiyaçlardan doğar.
Okunan forumlarda rastlandığı kadarıyla bu annelerin öncelikleri hastalığın neden olduğuna dair araştırmalar oluyor. Bu araştırmalar kendilerinden kaynaklanan bir problemse bir sonraki olası çocukta bunu engellemek veya aza indirgemek amacıyla yapılıyor. Bu araştırmalar gece gündüz her turlu sosyal medya üzerinden devam ediyor. Güncellenmiş eğitim deneyimleri ve önerileri heyecanla takip ediliyor. Her gün yeni bir ekleme geliyor ve aileler neredeyse daima çevrim içi bulunuyor.
Konuşulanlara göre kimi web site çok faydalı iken kimi web sitelerin ise zaman kaybından başka bir şey olmadığı yönünde. Bütün bu ailelerin tek isteği konularıyla ilgili yeni bilgi bulabilmek. Ne kadar forum varsa onlar için o kadar iyi. Forumlardan çok faydalanıyorlar. Forumlara durumla ilgili bir anahtar kelime girildiğinde birçok konu çıkıyor ve altında da yorumları görülebiliyor. Başka annelerden destek alabilmek, üzüntülerini paylaşmak için de yazıyorlar, durumu fiziksel ve hatta maddi olarak nasıl daha kolay hale getirebilirler bunu çözmek için de yazıyorlar. Ama en önemlisi doktorları ve diğer kaynakları paylaşmak, görebilmek için forumları ve ilgili siteleri hazine olarak görüyorlar.
BabyCenter’a göre:
- Annelerin % 82’si ikinci bir görüş için sorularını internette soruyorlar.
- Annelerin %40’ı sağlık ve zindelikle ilgili birçok uygulamayı akıllı telefonlarına indirmiş durumdalar.
- Annelerin %86’sı bütün aile için sağlık kararlarını alan kişi oluyor.
- Annelerin 2/3’si çevrim içi araştırma yapmadan bir doktorla görüşmüyorlar ve aynı çoğunluk yine doktorla görüştükten sonra da hemen değerlendirmesini çevrim içi olarak, internette ilgili forumlarda ya da sosyal medyada bir hesabından paylaşıyor.
E-marketer’ın işçi istatistikleri bürosu için yaptığı rapordaki tahminlere göre:
I. Annelerin %95’i internet kullanıcısı.
II. Annelerin %76’si sosyal network kullanıcısı.
İnterneti kullanan anneler MWW Grup tarafından sınıflara ayrılmıştır. Annelerin, hangi grupta olduklarını bildiklerinde buna göre daha efektif sitelerde kendilerini ve ailelerini aydınlatabildikleri görülmüştür. Bu bağımsız firma bin değişik yaş ve sosyo-demografik geçmişten gelen anneyle bir anket yapmış, sosyal ve dijital medya etkileşimi ilgili sorulara yanıt aramıştır. Gruplar şu şekilde gösterilmiştir:
1) Mobil olanlar:
Bu grup en genç ve birbirini yakından hızlı bir şekilde takip eden grup. Yaş ortalaması 33. Sosyal medyayı son güncellemeler için takip eden anne grubu. Kullandıkları araçlar ise genelde cep telefonları ya da tabletler.
2) Şehrin özgünleri:
Bu en küçük grup olmakla beraber, en kolay etki altında bırakan, en çok etkileyen anneleri barındıran grup olarak değerlendirilmiştir. Yaş ortalaması ise 35’dir. Şehirlerde yaşamalarıyla kendilerini öngörenler ve etkileyenler sıfatlarıyla tanımladıkları, düzenli bir şekilde bilgi ve fikir paylaşımında bulundukları ve sosyal medyada aşırı derecede etkileşim halinde oldukları gözlemlenmiştir. %100’ü ürünler, kaynaklar, doktorlar, sorunlar, öneriler hakkında görüş paylaşıyor ve %85’i düzenli birer twitter kullanıcısıdır. Bu grup, konu ebeveynlik ve sağlık problemlerine öneriler olduğunda diğer anneleri etkileyen grup olarak sınıflandırılmıştır.
3) Çabuk adapte olanlar:
Bu grup daha çok çalışan anneler tarafından oluşmuş. Yaş ortalaması ise 45 olarak gözükmekte. Ailelerini idare etmeyi ve sağlıkla ilgili danışılması gerekenleri internet üzerinden çözmek amacıyla sosyal medyada bulundukları gözlemlenmiştir. Dijital teknolojinin profesyonel ve özel hayatlarını dengelediği belirtilmiştir. Bu gruptaki anneler trendlerle çok ilgilenmeden, ihtiyaçları olanları araştıran ve ikinci jenerasyondan dijital teknolojiye adapte olan meşgul anneler olarak belirtilmektedir. Bu grubun araştırmaları için ilk iki grubun ürettiklerinden faydalandıkları izlenmiştir.
4) Sürekli bağlanmayanlar:
Bu grubun en az maddi gelire sahip olduğu saptanmıştır. Yaş ortalaması olarak da 47 belirtilmiştir. Bu grubun dijital teknoloji kullanımındaki genel amacının diğer aile bireyleri ile onlar uzaktayken bağlantı kurabilmek olduğu söyleniyor.
5) Utangaçlar:
Bu grup ise bir kaynak belirtmek ya da trend yaratmak yerine sadece yapılmış olanları inceleyen grup olarak gösteriliyor. Yaş ortalaması ise 34. Yarısından fazlasının ise ev hanimi olduğu belirtilmiş. Onlar sadece hastalıklar ve doktorlar için gerekenleri öğrenmekle yetinen fakat kendi deneyimlerini paylaşmayan ya da paylaşamayan anne grubu olarak sınıflandırılmıştır.
Bütün annelerin eğitim seviyesi ne olursa olsun ve ne kadar kazanırsa kazansın sosyal medyayı ve dijital teknolojileri bir şekilde hasta çocuklarına doktor önerileri, ilaç tedavileri ya da herhangi baksa tedaviler için kullandığı açıkça ortada.
Birbirlerini desteklemek için birçok değişik platformdan faydalanıyorlar. Yaratmak, paylaşmak, araştırma yapmak, doktor bulmak ve kendilerini eğitmek için sosyal medya onların en önemli yardımcısı.
Submit a Comment