Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google’ın Dijital Sağlık Alanına Girdiğini Gösteren 8 Örnek

Google’ın Dijital Sağlık Alanına Girdiğini Gösteren 8 Örnek
Nihal Yormaz

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, geçtiğimiz temmuz ayında nadiren gerçekleştirdikleri bir söyleşide Ventures’in kurucusu Vinod Khosla ile bir araya geldiler. Söyleşide Google’ın kuruluşu ve gelecek projelerinin yanı sıra sağlık sektörüne katılması üzerine de konuşuldu. Khosla’nın eğer Google tamamen bir ilaç şirketi olsaydı nasıl olurdu sorusuna her iki kurucunun da cevabı mevcut sağlık sistemindeki düzenleme sorunlarından haberdar oldukları için bu sahada şimdilik büyük oynamayı planlamadıkları şeklinde oldu. Söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz.

Google’ın dijital sağlık alanında yaptığı yatırımlar hafife alınsa da Medtronic’in yöneticisi bile onun önümüzdeki sekiz yıl içerisinde sektörün ana rakiplerinden biri haline geleceğini söylüyor. İşte Google’ın dijital sağlık sektörüne girmekte olduğunun 8 göstergesi:

1. Google, Genomlarınızı Saklıyor

Google, online alışveriş sektöründe bir süredir zaten yer alıyordu ama asla bu şekilde değil. Google, üniversite laboratuvarlarının ve hastanelerin hastalarına ait genomları bulutta saklamasına yardımcı olmak isteyen “Google Genomics” adını verdiği yeni bir girişime imza attı. Google, bu projesiyle dünyanın en büyük gen bankasına sahip olmayı ve bunu online olarak araştırmacılara açmayı planlıyor. Bu sayede araştırmacılar milyonlarca genoma rahatlıkla erişebilecek ve sıra analizleri gerçekleştirebilecekler. Bu verileri Google ile depolamanın yıllık maliyeti ise 25 dolar.

2. “Akıllı” Hap

Google, kanser, kalp krizi ve diğer ölümcül hastalıkların kanda oluşturduğu değişimleri fark edip hastalıklara erken tanı koymayı hedefleyen bir akıllı hap üzerinde çalışıyor. Nanoparçacık şeklinde olan bu hap bir başka giyilebilir teknoloji ürünü sensörle birlikte kullanılıyor ve kişinin vücut kimyasında oluşan değişiklikleri sensöre ileterek hastalık riski oluştuğu anda haberdar olunmasını sağlıyor.  Google X laboratuvarı başkanı, gelecekte doktorların yapacağı bütün testlerin bu teknolojiden yararlanarak gerçekleştirilmesinin en büyük hayalleri olduğunu söylüyor.

3. Yapay Deri

Google araştırmacıları, kanseri önceden tespit edecek nanoparçacıklı bileziğe karşı insan derisinin nasıl tepki vereceğini anlamak üzere yapay deri geliştirdiler. Bu yapay deri, insan derisiyle aynı otofloresansa ve biyokimyasal bileşenlere sahip olacak şekilde tasarlandı. Konuya ilişkin videoyu buradan izleyebilirsiniz.

4. Calico

Google 2013 yılında Calico (California Life Company) ismini verdiği şirket ile yaşlanmaya bağlı hastalıklarla ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Şirket bu konuda, gelişen teknolojilerden faydalanarak insanların daha sağlıklı ve uzun yaşamalarını sağlamayı amaçlıyor.

5. Sağlık Sektöründe Google Glass

Son zamanlarda yapılan birçok eleştiriye ve Google’ın Explorer programını sonlandırma kararı almasına rağmen, şirket bu tip gözlükler üzerinde çalışmalarının süreceğini ve ilk ürünle elde ettikleri deneyimleri yeni ürünlerde kullanacaklarını belirtti. Google bu kararın, çalışmalarının sonu olmadığını resmi web sitesi üzerinden de duyurdu. Öte yandan Google Glass’ın ameliyathanelerde kullanılabilmesine ilişkin de büyük umutlar besleniyor. Dünya çapında bir dizi hastane kafaya monte edilebilen bu bilgisayarın yani Glass’ın sağlık sektörüne adapte edilebilmesi için birtakım yenilikçi deneyler yapmaya devam ediyor.

6. Diyabetliler için Akıllı Kontakt Lens

Hand-holding-zoomed-inGoogle, dünyaca ünlü ilaç firması Novartis’in göz sağlığı alanında çalışmakta olan şirketi Alcon ile  “akıllı lens” teknolojisini göz sağlığında kullanmak üzere lisans sözleşmesi imzaladı. Bu iş birliği sayesinde diyabet takibinde kullanılacak akıllı kontakt lensler geliştirilecek. Bu akıllı lensler gözyaşı sıvısında ölçüm yapacak ve aldığı verileri kablosuz bağlantı yoluyla mobil cihaza iletecek. Bu sayede diyabet hastalarının, glükoz seviyelerini devamlı olarak ölçmeleri sağlanacak.

7. Google İnsan Beynini Taklit Ediyor

Google bir süre önce insan beyninin yapısını taklit etmek için deneyler gerçekleştiren Deep Mind isimli şirketi 400 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Google yapay zeka, makine öğrenme ve derin öğrenme konularındaki çalışmalarını artık bu şirketle birlikte yürütüyor. Kendi kendini programlayabilecek bir bilgisayar üzerinde çalışan bilim insanları, bu bilgisayarı geliştirirken insan beynini model alıyorlar. İlk test sonuçlarına göre bu bilgisayar, belleği depolamayı ve daha sonra da bellekte depolanan bilgileri mantıksal bir çerçevede kullanmayı öğrenmek üzere eğitiliyor.

8. Hasta Kayıtlarının Paylaşımı

TED 2014 Konferansında Charlie Rose ile yaptığı bir söyleşide Larry Page “ Herkesin sağlık kayıtları anonim olarak doktorların araştırmalarında kullanılmak üzere açık olsa harika olmaz mıydı? Araştırma doktorları sizin medikal kayıtlarınıza ulaşabilirse ve siz de hangi doktorun hangi bilgiye ne amaçla ulaştığını görebilirseniz hastalığınızın durumu hakkında bir şeyler öğrenebilirsiniz. Eğer biz bunu yapmış olsaydık bu yıl 100 bin hayatı kurtarabilirdik.” şeklinde konuşarak bu alanda çalışmalar yapmak istediğini vurgulamıştı. Söyleşinin tamamı için bu videoyu izleyebilirsiniz.

Submit a Comment