Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Akıllı Termometre ile Daha Sağlıklı Olun

Akıllı Termometre ile Daha Sağlıklı Olun
Buğrahan Ceylan

Günümüzde bazı araçların doğru kullanımı ile belli bir coğrafyanın sağlık haritasını çıkarabilmek mümkün. Örneğin; Google Trends aracılığıyla hastalıklarla ilgili belli anahtar kelimelerin hangi sıklıkta, yılın hangi aralığında veya hangi coğrafyalarda daha çok aratıldığını sorgulayarak bazı bilgiler edinebilmek mümkün. Örnek vermek gerekirse; Google Flu Trends tam olarak bu işe yaramaktadır. Çoğu insan hasta olduğu zaman, doktora görünmeden önce belirtileriyle ilgili internetten arama yapmaktadır. Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından bir tanesi olan Google, bu arama sonuçlarıyla alakalı bilgileri kullanıcılara vererek bir rapor oluşturulmasına olanak sağlayabilmektedir. Tabii ki bu analitiklerin doğru okunabilmesi bir yana, gerçek zamanlı ve tam doğru olabilmesi de ayrı bir önem taşıyor.

Bu tip araştırmaların ortaya çıkması ile bu alanda kullanılabilecek yeni araçlar için de çalışmalar yapılmaya başlandı. Bunlardan bir tanesi de Kinsa. Amerika’da başlangıç noktası olarak New York’u seçen ve bu nokta itibariyle tüm ülkenin sağlık haritasını çıkarmayı amaçlayan firma, bu fikrini tasarladığı bir dijital termometre sayesinde yapmayı planlıyor.

Kinsa Dijital Sağlık kurucusu ve CEO’su Inder Singh: “Günümüzde, arkadaşımın nerede nasıl bir kahvaltı yaptığını mobil cihazım sayesinde bilebiliyorum ama, çevremdeki insanların sağlık durumları hakkında bir fikrim olmayabiliyor. Bu sebeple biz de gerçek-zamanlı bir sağlık haritası oluşturmaya çalıştık.”

Kinsa, akıllı telefonunuzun kulaklık bölümüne direkt olarak takılabilen bir dijital termometre tasarladı. Sağlık haritası oluşturmak gibi bir amaç için termometrenin özellikle seçildiğini söyleyen kurucular, insan sağlığının bozulduğuna dair ilk belirtinin vücut ısısı değerinin değişmesi olduğunu söylemekteler. Bu termometre, direkt olarak cihazınıza bağlandığı için, dizaynı içinde hiçbir pil, işlemci, yada LCD bulunmuyor; yani oldukça hafif, taşınabilir ve tabii ki ucuz.

Kullanıcılar cep telefonlarına Kinsa uygulamasını indirerek, ölçtükleri vücut ısısını ekranlarında görüntüleyebilir ve dilerlerse bu değerleri doktorlarına ya da özel bir gruba gönderebilirler.

Kinsa şirketinin amacı; dijital termometrenin kullanımının yaygınlaşması ile muhtemel hastalıkların ne zaman ve nerede ortaya çıkabileceği bilgisinin hem bireylere, hem doktorlara, hem de toplum sağlığı kuruluşlarına önceden ulaştırılabilmesi. Bir başka örnek vermek gerekirse; ilaç firmaları da bu bilgiyi kullanarak, ürünlerinin hangi bölgelerde ağırlıklı olarak ihtiyaç duyulabileceğini öngörebilirler.

Bireysel kullanıcılar dijital termometre ve oluşturulan bilgi havuzunun sayesinde, akıllı telefonlarında hava durumunu kontrol ederken bir yandan bölgedeki insanların “sağlık durumunu” da kontrol edebilirler. Uygulama ayrıca bireysel kullanıcıların tek bir tıklama ile bir sağlık görevlisine ulaşmanızı da sağlamayı amaçlamakta.

Dijital termometrenin Amerika’da önümüzdeki yıl içinde satışa sunulması bekleniyor. Tabii böyle bir sağlık girişimciliği için FDA’dan (Food and Drug Administration) onay alınması da gerekmekte. Başlangıçta 15$-20$ dolar arası bir fiyatla satılması planlanan cihazın, taleplerin artması üzerine fiyatının düşürülmesi de amaçlanıyor.

Mobil cihazların kullanımının sıklığına bağlı olarak ortaya çıkan bu gelişmeler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce bu tür uygulamalar ülkemizde de geliştirilebilir mi? Lütfen düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Submit a Comment