Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Alzheimer Tedavisinde “Beyin İmplantı” Dönemi

Alzheimer Tedavisinde “Beyin İmplantı” Dönemi
Özge Uçar

Bilim insanları beyin hücrelerini uyararak hafızayı güçlendiren beyin implantı geliştirdi. Geliştirilen yeni teknoloji, milyonlarca insanın hayatını derinden etkileyen Alzheimer hastalığı ile mücadelede önemli bir dönüm noktası olabilir.

Beynin hafıza işlevini yerine getirememesiyle ortaya çıkan Alzheimer, ileri aşamalarında hastaların benlik duygusunu yitirmesine ve en basit gündelik işlerini bile tek başına gerçekleştirememesine neden olan ciddi bir hastalık. Günümüzde Alzheimer için hala etkili bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Fakat Alzheimer tedavisi için ufukta bir umut ışığı gözükmüş olabilir: Güney Kaliforniya Üniversitesi Wake Forest Baptist Medical Center’da geliştirilen fütüristik bir implant teknolojisi beyin hücrelerini elektriksel olarak uyararak hafızayı güçlendiriyor.

Hipokampüs beynimizin öğrenme ve yeni anı depolama görevlerinden sorumlu kısmıdır. Bilim insanları geliştirdikleri beyin implantı sayesinde hipokampusteki hücreleri elektriksel olarak uyararak fonksiyonlarını geri kazanmalarına yardımcı oluyor. Geliştirilen yeni teknoloji insan denekler üzerinde denendi fakat araştırmanın bu aşamasında cerrahi operasyonla kimsenin beynine implant yerleştirilmedi. İlk etapta epilepsi nöbetlerinin takibi için beyinlerinde halihazırda elektrot bulunan epilepsi hastaları üzerinde yürütülen çalışmada, beyin implantının hastaların hafızalarında %35’lik bir artış sağladığı kaydedildi.

Kaynak: Medgadget

Submit a Comment