Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Alzheimer ve Bunamada Erken Teşhis CogniSense ile Mümkün Olacak

Alzheimer ve Bunamada Erken Teşhis CogniSense ile Mümkün Olacak
Kubilay Han Uluerim

Teşhis bilgi hizmetleri veren Quest Diagnostics firması, yakın zamanda Toronto’da yapılan Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı’nda bilişsel faaliyeti gözlemleyebilen bir iPad uygulaması tanıttı.

CogniSense adı verilen uygulama hastaların elektronik sağlık kayıtlarıyla birleştirilebiliyor ve laboratuvar testleri ile birlikte kullanılarak bunamanın erken teşhis edilmesini kolaylaştırıyor.

Açıklamalara göre Long Island merkezli sorumlu bakım organizasyonu Primary PartnerCare, CogniSense’i 300 kişilik bir deneyde kullanmış. Quest’in Tıbbi Nöroloji Yöneticisi Edward Ginns bu deneyin bir avuç doktor ile başladığını ama kullanım kolaylığı nedeniyle ilerleyen aşamalarda daha fazla kişinin katıldığını belirtiyor.

screen480x480 (1)

“Açıkçası sinirsel bir hastalığa ne kadar önce müdahale etsek o kadar iyi.”

– Quest Diagnostics Tıbbi Nöroloji Yöneticisi Edward Ginns

Kalıtsal sinir sistemi hastalıkları üzerine araştırmalar yapan Ginns, deneysel gelişimin işinin bir parçası olduğunu söylüyor ve CogniSense’i Memory Orientation Screening Test‘in (MOST) dijital hâli olarak görüyor. 2010 yılında geliştirilen hafıza oryantasyon gözlem testi MOST’un şu ölçümleri yaptığı biliniyor:

  • Üç kelimeli çağrışım
  • Oryantasyon (yılın, mevsimin, tarihin ve günün farkında olmak)
  • Sıralı hafıza (12 parçalı alışveriş listesi gibi)
  • Zaman farkındalığı

American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias adlı dergide MOST hakkında yapılan değerlendirmede kullanımı kolay bilişsel faaliyet ölçümü yapabilen bir testin eksikliğinden bahsedilmişti. Belki de CogniSense uzun vadede bu durumu değiştirecek çözümü sunabilir.

Submit a Comment