Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Anti-Sosyal Bireyler mi Yetiştiriyoruz?

Anti-Sosyal Bireyler mi Yetiştiriyoruz?
Ceren Gülpınar

Kullanımları git gide artan akıllı telefonlarla ilgili gerekli incelemeleri yapan uzmanlar, akıllı telefon bağımlılığının çocukların beyin işleyiş yeteneğini bozabildiğini belirtiyorlar. UCLA‘nın yeni bir çalışmasıyla ortaya konulan gerçeğe göre, çocukların arasında akıllı telefon sahipliğinin artması ve yüz yüze etkileşim için harcanan zamanın kısalması, sosyal becerilerde düşüşe yol açmaktadır.

Uzmanlar, çocukların sosyal becerilerinin geliştirilmesi için, daha fazla yüz yüze etkileşime ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Çocuklar, sosyal etkileşim için dijital medya kullanımlarını artırdıklarında, sosyal becerilerini geliştirmeye ve okumaya daha az zaman ayırmaktadırlar.

UCLA College‘in Psikoloji Profesörü Patricia Greenfield, pek çok insanın, eğitimde dijital medyanın yararlarını araştırdığını ancak, çok daha az insanın, dijital medyanın duygusal uyaranlara karşı duyarlılığın azalmasına sebebiyet verdiğini bildiğini söyledi. Böylece çocukların, diğer insanların duygularını anlama yeteneğini kaybettiğini de ekledi.

“Kişinin sosyal etkileşimi ile ekran etkileşimi arasındaki yer değiştirmesinin sonucunda çocukların sosyal becerileri azalmaktadır.” UCLA Children Digital Media Center‘ın kıdemli araştırmacısı Yalda Uhls, çocukların duyguları bir ekrandan öğrenemeyeceğini, yalnızca yüz yüze etkileşimden öğrenebileceğini vurguladı. Araştırmalar, Computers in Human Behavior adlı derginin ekim baskısında görülebilecek.

akıllı telefon çocukları

Sosyal becerilerini geliştirememenin yanı sıra, akıllı telefon kullanımının çocuklar üzerinde oluşturduğu farklı riskler de bulunmaktadır. İşte bu risklerden bazıları:

  • Fiziksel ve zihinsel gelişimi engellemektedir.
  • Yakın aile üyeleri ile duygusal bağı kaybetmeye sebep olmaktadır.
  • Çocuklar arasında saldırgan davranışlara yol açabilir.
  • Dikkat dağınıklığında artış oranı, akıllı telefon bağımlılığından oluşabilir.
  • Duygusal ve psikolojik sorunlara sebep olabilir.

Çocuklarda telefon kullanımını kısıtlamak, ebeveynlerin sorumluluğudur. Akıllı telefon kullanımlarına izin vermek yerine, çocuklarınızla daha faza vakit geçirmek, onlara hikaye kitapları satın alarak kitap okumaya teşvik etmek, internet yerine kitaplar aracılığıyla ihtiyaç duydukları bilgileri vermek, hafta sonları akraba ziyaretlerine götürmek ve cep telefonunun uzun süreli kullanımı sırasında oluşabilecek zararları onlara anlatarak bu alışkanlıklarından vazgeçirebilirsiniz.

Submit a Comment