Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yeni Bir Yöntemle Boğulma Sebebiyle Gerçekleşen Beyin Hasarı Onarıldı

Yeni Bir Yöntemle Boğulma Sebebiyle Gerçekleşen Beyin Hasarı Onarıldı
Ekin Eryazar

Doktorlar boğulma sebebiyle kalbi duran ve beyin hacmi azalan iki yaşındaki bir çocuğu yeni bir yöntem kullanarak tedavi etmeyi başardılar. Hiperbarik oksijen (HBOT) ve normobarik oksijen (deniz seviyesi oksijen) tedavisi sonucu çocukta birçok semptomun belirgin derecede düzeldiği ve onarıldığı gözlemlendi. Bu yeni tedavi yöntemi genleri aktive ederek hücre ölümünü azaltıyor ve iltihabı önlüyor.

Çocuk hastaneden taburcu edildiğinde konuşamıyor, komutlara cevap vermiyor, sürekli kafa sallıyor ve kıvranıyordu. Dokuda kalıcı hasarı önlemek için, LSU Tıp Fakültesindeki Hiperbarik Tıp Direktörü Dr. Paul Harch kısmi tedaviye başladı.Boğulma olayından 55 gün sonra hasta, Dr. Harch gözetiminde %100 normobarik oksijen ile günlük kısa süreli tedaviye başladı.

Tedaviyle birlikte hastanın olayları algılama yetisi arttı. Gülümseme, gözle takip, kol hareketlerinin artması, sol elle kavrama, kısmi oral beslenme ve boğulma öncesinde olduğu seviyede konuşma dâhil olmak üzere nörolojik iyileşme gerçekleşti.

Boğulmadan 78 gün sonra, 8 haftalık/40 seanslık hiperbarik oksijen tedavisine başlandı. Her seansın başında, hastanın nörolojik iyileşmesi gözle görülebiliyordu. Hastanın annesi 10 seans sonunda çocuğunun koordinasyon hariç neredeyse normale döndüğünü söyledi ve bu noktada tekrardan fiziksel terapiye başlandı. Boğulmadan 162 gün sonra, tedavinin son seansı bittiğinde kortikalatrofi ve beyin dokusu normale döndü.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment