Gerçeğe En Yakın Üç Boyutlu Kalp Üretildi
Protez bilimi, son birkaç yıldır hızla ilerliyor. Esneyebilen ve dönebilen robot kolu yapmak için oldukça başarılı teknikler geliştirildi. Bu tekniklerin benzerlerinin daha karmaşık olan iç organları üretebilmek için kullanılabileceğine inanan İsviçreli bilim insanları, yapay kalp üretebilmek için tam da bunu yaptılar.
Suni kalplerdeki en önemli problemler, metal ve plastik mekanizmaların doku ile bütünleşmemesi veya doğal olmayan hareket tarzı nedeniyle kana zarar vermesi oluyor.
Doktora öğrencisi Nicholas Cohrs önderliğindeki ekip, silikon kalp karıncıklarının gerçek bir kalp gibi pompalamasını sağlayan mekanizması ile tamamen yumuşak ilk yapay kalbi ürettiklerini açıkladılar.
“Ellerimde yumuşak bir yapay kalp tutacağımı asla düşünmemiştim”
Kalbi üretirken araştırmacılar, yapı olarak yumuşak ve esnek bir materyal kullandılar. Karmaşık bir içyapı oluşturmalarını sağlayabilmek için de 3D baskı yöntemi kullanıldı.
Üretilen yapay kalp gerçek bir kalbin aynısı değil henüz, fakat oldukça yakın. Kalbin yapıldığı malzeme şimdilik sadece yaklaşık 1000 kalp atışı (ortalama yarım saat) dayanabiliyor. Araştırmacılar bu süreyi uzatabilmek için çalışacaklarını belirtiyorlar.
Testi yöneten mezun öğrenci Anastasios Petrou, “Makine mühendisi olarak, ellerimde yumuşak bir yapay kalp tutacağımı asla düşünmemiştim” diyor.
Araştırma Artificial Organs isimli dergide yayımlandı.
Submit a Comment