Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Big Data ile Daha Çok Hayat Kurtarmak Mümkün Mü?

Big Data ile Daha Çok Hayat Kurtarmak Mümkün Mü?
Kubilay Han Uluerim

Her gün hayatlarımızla ilgili daha fazla bilgi üretiliyor. İş hayat kurtarmaya geldiğindeyse, elde ne kadar bilgi varsa o kadar iyi. Peki bu kadar çok bilgiyi ne yapacağız?

Uzmanların hesaplarına göre dünyadaki bilginin 90%’ı geçtiğimiz 2 yılda elde edildi. Bunun sebebinin ise teknolojik gelişmeler olduğu söyleniyor. İnternet, cep telefonları, kameralar, sensörler, banka kartları ve sosyal medya hesapları her gün elde edilen yüksek miktarlardaki bilginin (big data) kaynaklarından sadece birkaçı.

İnsan genomunun 3 milyar harfinin dizilişini çözmemiz eskiden yıllar sürerken şimdi 1 haftadan az bir sürede sonuç alabiliyoruz. Bu bilgi bilim adamlarının genetik insan hastalıklarıyla ilgili idrakını güçlendiriyor. 100.000 Genomes Project gibi çalışmalar, bazı ailelere çocuklarının sebebi bilinmeyen hastalıklarıyla ilgili teşhis konulmasına yardım ediyor.

Farr Institute of Health Informatics Research’den Prof. Harry Hemingway, hastaların ve halkın yararına röntgen, pataloji sonuçları, hasta yorumları ve hastaların şikâyet sebeplerini toplayarak büyük bilgi topluluğuna yardımda bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta pek çok kanser hastasına, hastalığının çok ilerleyen aşamalarında teşhis konuluyor. Genel sağlık kontrollerine zamanında giden hastalardan elde edilen bilgilerle diğer hastalara teşhis konulması daha da kolaylaşıyor. 2006 yılında başlayan UK Biobank projesi sayesinde 40-69 yaş arası yarım milyon insandan kan, tükrük ve idrar örneği alınmıştı. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Martin Landray bu bilgilerin analizi için yardım ediyor. Bu sayede yeme alışkanlıkları, genetik hastalıklar, salgın hastalık kontrolü gibi konularda detaylı bilgi elde ediliyor.
Oxford’da açılacak olan Big Data Institute’de çalışacak 500 bilimadamı, Biobank verilerini analiz edecek ve büyük çapta araştırmalarda bulunacaklar. Benzer bir şekilde ABD başkanı Obama da Precision Medicine Initiative programıyla big datadan topladıkları bilgiyle hizmet vermeyi amaçlıyor. Çin’de 500.000 kişiyle yapılan bir çalışmanın yakında çok büyük nüfusların sağlık konusunda karşılaştırılmalarını sağlayacağı söyleniyor.

Submit a Comment