Bilişiminize Sağlık!
Bilişim dünyasının gözü, geçtiğimiz hafta Haliç Kongre Merkezi’ndeydi. 28-30 Mart tarihlerinde ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi; Türkiye ve yurt dışından 5 binin üzerinde sağlık profesyonelini bir araya getirdi. Ana temanın “Sağlıkta İnovasyon” olduğu Zirve, kapsamlı içeriğiyle katılımcılardan tam not aldı.
Sağlık Bakanlığı Zirve’de
Ana temadan da anlaşılacağı üzere, sağlık ve bilişim kavramları her geçen gün daha da fazla beraber kullanılıyor. Mevcut çalışmaların geliştirilmesi için gerek bilişim sektörü gerek ise ilaç endüstrisi ve tıp camiası, çeşitli araştırmalar ve işbirlikleri yapıyor. Yapılanların sağlık bilişimine katkısının büyüklüğü yadsınamaz bir gerçek, ancak tüm bu çalışmalar devlet tarafından desteklenmedikçe hızlı yol alınması mümkün olmuyor.
Bu sebeple Sağlık Bakanlığı’nın Zirve’ye olan desteğini görmek ayrıca mutluluk verici. Zirve’nin açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Nihat Tosun, 15 yıl öncesinden bu zamana atılan adımların büyüklüğüne dikkat çekerek; günümüzde, sağlık alanında her şeyin cep telefonuna sığdırılabildiğinin altına çizdi. İnternet sayesinde tüm devlet hastanelerine kolaylıkla ulaşılabildiğini de söyleyen Tosun, en az gelişim sağlayan hastanelerde dahi bütün sistemlerin tepeden tırnağa değiştiğini ve bunu bilişimin sayesinde başardıklarını söylerken ayrıca da ekledi: “Sağlıkta kullandığımız bilişim enstrümanlarını ileriye yönelik düşünmezsek, bu alanı bir ‘veri çöplüğüne’ dönüştürebiliriz. Bu anlamda danışmanlık son derece önemli.”
Dijital Hastane
Zirve’deki bir diğer önemli olay da Dijital Hastane açılışı oldu. Acil müdahale odasından, hastane eczanesine, yoğun bakım ünitesinden, ameliyathaneye kadar pek çok alanın oluşturulduğu Dijital Hastane’nin son teknolojinin kullanılarak tasarlandığı dikkatlerden kaçmadı. Akıllı cam ve tablet teknolojisinin hakim olduğu ve arka planında da ciddi yazılım gerektiren bu sistemler sayesinde hastane içindeki veri akışının tamamen dijital olması sağlanıyor. Bu da hastaya ait bilgilere ulaşımı, hasta takibini oldukça kolaylaştırıyor.
Dijital Hastane, hastane içi bilgi yönetimi ve tedavi kalitesi kadar hastane dışına da kolaylık sağlayacak bir yatırım. Bu yatırımla beraber verilerin mobilitesi yani hareketliliğiyle ve dijital platform üzerinden iletişim imkanıyla hastaneye gelmenize gerek kalmadan doktorunuzla temasa geçerek derdinizi anlatabileceksiniz. Evde tedavi olanaklarını bir hayli arttıracağı ön görülen dijital hastane uygulamasıyla, yerel hastane koridorlarındaki trafiğin bir hayli rahatlaması bekleniyor.
Sağlıklı Bilişim
Bu 3 günü tek bir cümleyle anlat derseniz cevap basit: Bilişim her yerde! Hastanenizde, ambulansta, evinizde, cep telefonunuzda, aklınıza gelebilecek her yerde! Yapılan yazılımlarla, üretilen teknolojilerle siz dünyanın bir ucunda tedavi görürken kendi ülkenizdeki doktorunuzla irtibata geçilebiliyor, hatta doktorunuz tedavinize danışmanlık yapabiliyor. Aynı şekilde dijital termometreler sayesinde çocuğunuzun ateşini yanında değilken dahi kontrol edebiliyorsunuz. Vücut sıcaklığı belli bir dereceyi geçince mesaj göndererek, sizi uyarması ise cabası! Böylelikle, çok basit araçlarla yaşam kalitenizi kolaylıkla yükseltebiliyorsunuz.
Elbette bu tüm Zirve’nin özetini tek bir yazıya sığması mümkün değil. Zirve boyunca yapılan tüm gözlemler ve alınan notlar Tek Doz Dijital‘den sizlerle paylaşılacak.
Bu 3 günün katılımcılara çok şey kattığı bir gerçek. Hem konuşmaları hem de gelişmeleri düşünürsek çok yakın bir zamanda bilişimin, sağlık alanında ciddi bir yer alacağı da kesin. Teknolojideki baş döndürücü hızla o zamanların gelmesi çok da uzak değil gibi, ne dersiniz?
Submit a Comment