Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Büyük Veri Sayesinde Sıtma Tedavisinde Yeni Keşifler Yapıldı

Büyük Veri Sayesinde Sıtma Tedavisinde Yeni Keşifler Yapıldı
Kubilay Han Uluerim

Seattle Center for Infectious Disease Research, University of Washington ve Hindistan’da Goa Medical College’dan bir grup araştırmacı, bazı sıtma vakalarının neden şiddetli ve ölümcül olduğunu açıklayan devrimsel bir araştırma yaptılar.

Sivrisineklerin taşıdığı bir parazitin neden olduğu sıtma, oldukça yaygın ve bazı insanlar için ölümcül olmakla beraber, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yalnızca geçtiğimiz sene 214 milyon vakaya ve 400.000 ölüme neden oldu. Washington Uluslararası Ticaret Birliği ve Hintli bilim adamlarının yaptığı araştırma, sıtmanın daha iyi tedavi edilmesi için gereken altyapıyı oluşturuyor.

Yapılan açıklamaya göre, bilim adamları, yetişkinlerde sıtmaya neden olan parazit proteinlerini keşfetmişler. Keşfedilen bu parazitlerin çoğunluğunun, yetişkinlerdeki belirli bir protein reseptörüne bağlandığı söyleniyor. Ek olarak, sıtma parazitlerinin bu reseptöre bağlanmasının, reseptörün normalde korumacı olan rolünün önüne geçtiği ve beyin şişmesi gibi semptomlara neden olduğu belirtiliyor.

data-head

Araştırma ekipleri, bu keşifleri yapmak için gelişmiş hesaplama teknikleri ile çeşitli modeller bulmuşlar. 50 parazit bağlayıcı proteini analiz etmek için tasarlanan araştırmaya Hindistan’dan 60 hasta katılmış. Söylenilene göre, bu kadar büyük değişken rakamlar arasında benzer modeller bulmak, yapay zekâ ve diğer hesaplama tekniklerinin kullanımını gerektiriyor.

“İnsan beyninin idrak edemeyeceği kadar fazla verimiz var. Sonuç olarak, araştırma ekibi, yapay zekâ öğrenme tekniklerini bulaşıcı hastalık araştırmalarına uyarlayabilen kıdemli bir bilim adamı buldu.” diyor CID Reasearch profesörü Joe Smith.

Puget Sound bölgesinin bulut tabanlı hesaplama, teknoloji uzmanlığı ve hastalık araştırma enstitülerinin birleşimi, bilim adamlarının tek başına ortaya çıkaramadığı yeni tedavilerin keşfi için büyük bir potansiyele sahip. Bölgenin kanser araştırmacıları, yapay zekâ ve teknoloji liderleriyle çalışmaya başladıktan sonra, bu fırsatların sadece kanser araştırmasıyla sınırlandırılmadığını anlamışlar.

Bu bulgular Proceedings of the National Academy of Science’ın Mayıs 2016 sayısında görülebilirken, National Institutes of Health‘in bir projesinden gelen fonlamanın ise University of Washington’a bağışlandığı söyleniyor.

Araştırmadan sonra atılacak adımların, dünyanın başka bir yerinde şiddetli sıtmayı araştırmakla ilgili olacağını ve Hindistan’da yapılan araştırmanın sonuçlarını tekrarlamak istediklerini belirtiyor Smith.

Submit a Comment