Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Cep Telefonunuz Kendinize Zarar Vermenizi Ne Kadar Engelleyebilir?

Cep Telefonunuz Kendinize Zarar Vermenizi Ne Kadar Engelleyebilir?
Kubilay Han Uluerim

Pek çoğumuz psikolojik nedenlerden dolayı kendimize zarar vermeye eğilimli hâldeyiz. Özellikle depresyon, anksiyete, kötü beslenme, madde bağımlılığı ve vücuda fiziksel hasar verme gibi davranışlar milenyum çağı gençleri için oldukça büyük sorun teşkil ediyor.

Bu sorunu çözmeye çalışan Dr. Nihara Krause, Stem4 firması için bir mobil uygulama geliştirmiş. Calm Harm adlı bu uygulamanın temel amacı insanların kendilerine bilinçli veya bilinçsiz zarar vermelerini engellemek. Bu amaçla uygulamayı kullanan kişiler, 4 farklı kategoriden 5-15 dakikalık faaliyetler seçerek çeşitli dürtülerini kontrol altında tutabiliyorlar.

Bu özellikler kısaca şöyle:

Comfort (rahatla): Bu özelliği seçtiğinizde uygulama size “sevdiğin bir şey ye ve yavaşça tadını çıkar” veya “sevdiğin birine sarıl” gibi önerilerde bulunuyor. Bu sayede günlük stres ve depresyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanıza yardım ediyor.

Distract (dikkat dağıt): Bu özellik kullanıcıların dikkatlerini dağıtarak zararlı bir davranışta bulunmalarını engellemeyi hedefliyor. Örneğin “1 dakikada ‘A’ harfiyle başlayan kaç şarkı sayabilirsin?” şeklinde sorular soruyor ya da “zar attıktan sonra gelen sayı kadar olumlu şey düşün” gibi önerilerle kullanıcıyı küçük oyunlar oynamaya teşvik ediyor.

calm-harm-app

Express (dışa vur): Eğer içinizde sizi sıkan bazı düşünceler varsa ve rahatlamak istiyorsanız bu kategori altında “sevdiğin birini ara” veya “kendinle ilgili olumlu ve olumsuz şeyleri bir kâğıda yazıp oku” gibi tavsiyeler bulabiliyorsunuz.

Release (gevşe): Uygulamanın en garip özelliği bu olsa gerek. Zira sinirinden duvarlara vuran, tırnaklarını yiyen veya vücudunda yaralar açan kişilere daha güvenli çözümler sunuyor. Mesela “derini tutarak çekebildiğin kadar çek, sonra kaslarını canın yanana kadar sık ve bırak” gibi ilginç ama zararsız teknikler ile kişinin tatmin olmasını sağlıyor.

Yürüttüğü faaliyetler nedeniyle 13 Ekim’de Positive Practice Awards töreninde ödül alan Stem4 ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyen okurlarımız resmi web sitesini ziyaret edebilirler.

 

Kaynak:

Submit a Comment