Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Çevrimiçi Medikal Protezler

Çevrimiçi Medikal Protezler
Yasemin Şahan

İsviçre Ulusal Fonu Nano-Tera tarafından finanse edilen bir grup araştırmacı çevrimiçi diz protezi geliştirdi.  Otomatik teşhis yapabilen implant hasta yakınmalarına göre daha objektif değerlendirmeler yapabiliyor.

Son yıllarda, yaşlılık veya spor aktivitelerindeki gelişmelere bağlı olarak eklem protezi ameliyatlarında artış görülmektedir. Her yıl, Avrupa ve ABD’de yaklaşık 1 milyon kişi kalça veya diz protezi ameliyatı geçirmektedir. Protez cerrahı Brigitte Jolles-Haeberli’e göre, diz protezine yerleştirilen sensörler sayesinde yeni bir cerrahi müdahaleye mahal verilmeden olası rahatsızlıklar önceden teşhis edilebilecek ve hastanın doğru pozisyonda yürüme eğitimi alanları da genişletilecektir.

simos-protheses

SImOS (Smart Implants for Orthopaedics Surgery) sensörleri ilk olarak 2009’da, Lozan Federal Teknik Okulu’nun 5 farklı laboratuvarlarında geliştirilmeye başlandı. Bu akıllı sensörler farklı markalarda diz protezlerinin orta kısmına ve polietilen yapıya entegre edilebilir özelliktedir.

Dizlik formundaki kablosuz ağ sistemine sahip dış modül sayesinde sensörlerden veri alınabiliyor, böylelikle biyomedikal ayarlardaki değişimler gözlemlenebiliyor. Eklemleri zorlayan hareketler, eklemdeki sürtünmeye bağlı sıcaklık, 3D görseller ile yönlendirme, mikro boyutlarda hareketler, akselerometre sayesinde elde edilen veriler bilgisayar ortamına iletilip analiz edilebiliyor. Bununla beraber, çevrimiçi protez, her 5 kişiden 1’inin başına gelen protez kayması ve benzeri durumlar için otomatik olarak alarm verebilen bir cihazdır.

Biyomedikal metal yüzeylerin insan bedeni ile uyum göstermesini sağlayabilen yeni teknolojiler, SImOS sensörler sayesinde protez alanında yeni gelişmeler kaydedilecek ve farklı eklem yerleri için de çevrimiçi protezler üretilmesini sağlayacaktır.

Submit a Comment