Çevrimiçi Terapilerin Verimliliği Yükseliyor
Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, internet bağlantısı ile çevrimiçi yapılan psikoterapik çalışmaların neredeyse eski yöntemlerle yapılan tedaviler kadar etkili olduğu ortaya çıktı.
Zürih Üniversitesi’nde yapılan araştırmada depresyon problemi olan 62 kişiyle bir araştırma yapıldı. Bu kişiler ise, tedavi yöntemi geleneksel ve çevrimiçi olmak üzere iki farklı gruba ayrıldı. Sonuçlar kıyaslandığında ise ortaya çıkan durum, çevrimiçi tedavi yöntemleri uygulanan hastaların %53’ü iyileşme gösterirken bu oran geleneksel tedavi yolu gören hasta grubunda %50 oldu. Bu araştırmanı detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İnternet ve teknolojinin gelişip yaygınlaşması sağlık sektöründe büyük değişikliklere sebep olmuştur. Hastaların çevrimiçi olarak, nitekim basit rahatsızlıklarını teşhis edebilmeleri, daha doğru bir ifadeyle her hastalık için hastanelere yığılmamaları uzun vadede ülke ekonomilerine büyük katkılar sağlayabildiği gibi aynı zamanda sağlık uzmanlarının da daha verimli çalışabilmelerine de olanak sağlayabilmektedir.
Daha önceki birkaç yazımızdan örnek vermek gerekirse, Microsoft’un Kinect oyun konsolunun sensörleri sayesinde online terapi yöntemleri geliştirilmişti. Öyle ki bu terapiler, gelişmiş sensör imkanları ve maliyet kolaylığı bakımından oldukça etkili olabilmişti.
Bir diğer örnek olarak ise; Hindistan’daki ulaşılması zor ve sağlık hizmetlerinin tam olarak verimli bir şekilde ulaştırılamayan bölgeleri için hazırlanan bu proje gösterilebilir. HP tarafından kurulan bu sağlık istasyonları sağlık hizmetlerinin herkese daha kolay ulaşabilmesi için hazırlanmıştır.
Teknolojinin daha da ilerlemesi ve insanların daha kolay bir şekilde ulaşabilmesi belki de gelecekte çok nadir ve ölümcül hastalıklar dışında doktora gitmemize sebep bırakmayabilir.
Submit a Comment