Çocuk Kalp Ameliyatları İçin 3D Yazıcıyla Stent Üretildi
Hollanda’daki Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar; 3D yazıcıyla kendiliğinden genişleyebilen, biyoçözünür stent konseptiyle ilgili bir makale yayımladı. Minimal invaziv ameliyatlarla yerleştirilebilen bu stentler, özellikle pediyatrik vakalarda kalbin dar veya zayıf atardamarlarını destekleyecek şekilde tasarlandı.
Stentler, daralan ya da tıkanan kalp damarlarının balon işlemi ile açıldıktan sonra tekrar daralma ihtimalini azaltsın diye damar duvarına takılır. Tipik bir stent yerleştirme operasyonunda sönük balon ve stent, tıkalı damar içine yerleştirilir ve yüksek basınçlı havayla balon şişirilir. Bu balonun sertliği ve basıncının etkisi ile darlık bölgesi ezilerek genişler ve normal damar boşluğu çapına kavuşur. Balonun şişmesi sırasında balonun üzerinde bulunan stent de açılır ve damar duvarına yapışır. Genellikle metal olan bu stentler daha sonra hüceler tarafından absorbe edilip damarın bir parçası haline gelir. Bu durum, daha sonra damara zarar verebilme ihtimali olduğu için oldukça önem taşıyor.
İşte bu balon sisteminin yerine Eindhoven ekibi, damarda kendiliğinden genişleyebilen bir stent sundu. Bu stentler, vücudun kabulünü arttırmak için tipik nikel titanyum (nitinol) metal yerine emilebilir bir polimerden yapıldı. 3D yazıcıyla basılan ve FlexiFil adı verilen bu stentlerin özellikle çocuk cerrahisinde kullanılması öngörülüyor.
Kaynak:
Submit a Comment