CRISPR “Google” Gibi Çalışarak Hücrede Hastalık Arayacak
Mammoth adlı yeni nesil biyoteknoloji şirketi, genom düzenleme teknolojisi CRISPR’ı hastalık teşhisinde kullanmak için yeni bir yöntem geliştirdi.
Modern tıbbın en etkili buluşlarından kabul edilen CRISPR-Cas9 tekniği, organizmaların genetiği üzerinde güvenli şekilde değişiklik yapma imkânı sunuyor. Bilim insanları bu yöntem sayesinde, DNA’dan istedikleri genleri çıkartabiliyor ya da arzu edilen yeni genler ekleyebiliyor. Her gün bilgisayar ekranlarında yaptığımız “ kopyala/yapıştır” işlemini DNA üzerinde gerçekleştiren bu yöntem sayesinde gelecekte zararlı organizmaları yeryüzünden silmenin mümkün olacağı ve hastalıkların tedavi edilebileceği konuşuluyor. Fakat, Mammoth Biyoteknoloji adlı şirket, CRISPR ile yapacaklarımızın bununla sınırlı olmadığını gösterdi. Şirket, geliştirdiği bir yöntem sayesinde CRISPR’ı bir “arama motoru” gibi kullanarak DNA’daki hastalığa yol açan etmenleri tespit edebiliyor.
Malarya patojeninden, lösemi belirtecine kadar spesifik bir çok DNA ya da RNA dizisini tanıyabilen bu yöntem; teşhis amaçlı uzun ve yorucu hastane ziyaretlerinin yerini evlerimizde uygulayacağımız basit testlerin almasını sağlayabilir.
Kaynak: TechCrunch
Submit a Comment