Dijital Çağda Sağlık Eğitimi: Web Destekli Sağlık Eğitimi
Bilgi iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler, toplumun ve hastaların sağlık problemleriyle ilgili; daha fazla bilgi ve destek almak amacıyla interneti daha sık kullanmaları, erişkin bireylerin yüz yüze yapılan sağlık eğitimlerine ayıracak zamanlarının olmayışı, bireyin öğrenmeye hazır olduğu zaman web ortamındaki bilgiye defalarca ulaşma olasılığı ve web ortamında yapılan eğitimlerin klasik eğitimlere göre daha düşük maliyetli olması gibi özellikler web destekli sağlık eğitiminin vazgeçilmezliğini arttırmaktadır.
Ayrıca, web ortamında yapılan sağlık eğitimi girişimlerinin başarılı olduğunu gösteren çok sayıda nitelikli kanıtın varlığı, sağlık eğitimi verme sorumluluğu olan profesyonellerin WDSE’ye (web destekli sağlık eğitimi) gündemlerinde önemli bir yer vermeleri gerektiğini göstermektedir.
Cantürk Çapık ve Sebahat Gözüm’ün 2011 yılında ‘The effect of web-assisted education and reminders on health belief, level of knowledge and early diagnosis behaviors regarding prostate cancer screening’ web destekli sağlık eğitiminin erişkin erkeklerde prostat kanseri taramalarına ilişkin sağlık inancı, bilgi düzeyi ve tarama programlarına katılmaya etkisini değerlendirdiği çalışmalarında, kanda prostat spesifik antijeni (PSA) testi yaptırma ve prostat muayenesi olma oranlarının eğitim öncesine göre yükseldiğini ve web üzerinden eğitim almanın PSA yaptırmayı 65 kat arttırdığını saptamışlardır. Web destekli sağlık eğitimi sonrası prostat kanserine ilişkin duyarlılık algısı artarken, tarama programlarına katılmaya ilişkin engel algısı azalmıştır. Çalışma grubundaki 15 birey web ortamında site yöneticisinden danışmanlık almıştır. Bu çalışmanın diğer bir ilginç bulgusu, toplam 75 kişi için hazırlanan web sayfasının 6 aylık süreçte 454 bilgisayardan 3218 kez ziyaret edilmiş olmasıdır.
İnternet üzerinden yapılan web destekli sağlık eğitimi programları, kronik hastalık yönetimi dâhil birçok sağlık probleminin çözümünde başarılı bir şekilde kullanılabilir. WDSE yalnızca kronik sağlık sorunlarının çözümünde değil, sosyal destek gruplarının oluşmasında ve sağlığı geliştirmeye yönelik davranışlarının kazandırılması gibi çok geniş bir alanda etkin rol oynayabilir. Web destekli sağlık eğitimi, yüz yüze yapılan klasik sağlık eğitimlerinin alternatifi değil onların tamamlayıcısı olarak kullanılmalıdır.
Submit a Comment