Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital Karakterler Şizofreni Hastalarının Tedavisinde Kullanılıyor

Dijital Karakterler Şizofreni Hastalarının Tedavisinde Kullanılıyor
Buğrahan Ceylan

Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır.

İngiliz Psikiyatri Dergisi‘nde yayınlanan bir tedavi yöntemi, diğer geleneksel tedavi yöntemlerine cevap vermeyen ve özellikle hayali karakterleri günlük hayatta sürekli olarak gören hastaların iyileşmesinde büyük başarı elde etti.

Özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar yazılımı aracılığıyla, hastaların günlük hayatlarında gördükleri kişilere bire bir benzeyen avatarlar (dijital karakter) yaratmaları sağlandı. Profesör Julian Leff tarafından yürütülen araştırmada, avatar aracılığıyla hasta ile konuşularak, hastanın hayali kişilikleri hayatından kovması için ikna edilerek ilerletildi.

Profesör Leff: “Hastalara sürekli ‘Bu hayallere daha fazla izin vermemelisin, ona dediklerinin gerçekten çok manasız olduğunu ve artık dinlemeyeceğini söylemeni istiyorum’ gibi telkinlerde bulunduk. Ardından ise oluşturulan bu dijital avatarın ‘Pekala, bundan sonra seni rahatsız etmeyeceğim, görüyorum ki hayatını kötüye yönlendirmekten başka hiç bir şey yapmıyorum.’ şeklinde cevap vermelerini sağladık.” dedi.

Araştırmada altı seans sonrasında, pek çok hasta kendi seslerinin hayali karakterlere karşı daha baskın olduğunu, üç hastanın ise tamamen iyileştiği belirtiliyor.

Submit a Comment