Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital Mecra: İlaç Firmaları İçin Mükemmel Fırsat

Dijital Mecra: İlaç Firmaları İçin Mükemmel Fırsat
Alperen Sözen

Dijital dünyaya girişimiz çok hızlı oldu. Mobilde harcadığımız zamanın büyük firmaların pazarlama uzmanlarının gözünden kaçmaması da çok normal. Bu kadar hızlı ve etkili iletişimin olduğu mecraların pazarlamacılar tarafından kullanılması biraz da pazarlamanın doğasından kaynaklanıyor.

Ülkemizde ilaç düzenlemeleri ve şirketlerin reklam yapmalarının kısıtlanması gibi konular, ilaç firmaları ve hastaneleri müşterilerine ulaşmakta oldukça zorluyordu. Bu durum diğer yasal düzenlemelerle beraber, ilaç firmaları ve hastanelerin farklı, yaratıcı yollar aramasına neden oldu. Şimdi yeni bir dönemde, dijital dünya sağlık sektörüne kapılarını araladı ve sonsuz imkanlar sundu.

İstatistiki verilerle dijital dünyanın ne gibi bir potansiyel sunduğunu ve sağlık sektörünün bu fırsatlardan nasıl yararlanabileceğini derleyeceğiz.

  • Türkiye’de akıllı telefon sahipliğinin 2014 yılı sonuna kadar %100 üzerinde artması bekleniyor.
  • Nielsen’e göre en çok iOS (iPhone) kullanıyoruz. Telefon sahipliğinde %46 ile iOS birinci, Android %41 ile ikinci durumda.
  • 25-34 yaş aralığında akıllı telefon kullanımı %25 seviyelerinde.
  • Mobilike’a göre kullanıcılar içinden %14 lük bir kısım uygulamalar için aylık 5-15 TL arasında para ödüyor. Ayda 50TL ve üzeri harcayanların oranı ise %7.
  • Deloitte Araştırma Şirketinin 2012 2. çeyreğinde yaptığı bir çalışmaya göre bireylerin %34’ü akıllı telefonlarına ayda en az 1 uygulama indiriyor.
  • Turkcell kaynaklı bir bilgiye göre tablet satışları 2011 yılında 126,000 adet iken, 2012 yılında 550,000 adete yükselmiş durumda.

Yukarıda verdiğimiz verilerle ilgili detaylı infografiğe buradan ulaşabilirsiniz.

different-channel-panel

Diğer bir araştırma Webrazzi’nin Türkiye İnternet Ekosistemi Raporu. Bu rapora göre, mobil  uygulamalardaki reklam modellerinin tıklanma oranlarına baktığımızda video reklamların ilk başta, rich media denilen zenginleştirilmiş içeriğin  ikinci sırada, push bildirimlerinin ise üçüncü sırada olduğu görülüyor.

Dijital mecralar tüm bu bilgiler göze alındığında iletişim kanalı olarak, özellikle sağlık sektörü için, vazgeçilmez hale geliyor.

Direk ürün tanıtımı yapılamasa da olanaklar çok fazla. Faydalı bilgileri takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Bu bilgiler insan kaynakları ile görüşürken dikkat edilmesi gereken ipuçlarından, şirketinizin sosyal sorumluluk kampanyalarında yapmış olduğu faaliyetlere kadar pek çok konuyu kapsayabilir. Hastaneler için daha önce de belirttiğimiz gibi, fiziksel kanıt dediğimiz odaların, ameliyathanelerin ya da muayene odalarının ve hasta odalarının resimleri paylaşılabilir. Bunun gibi pek çok yaratıcı fikirle dijital mecrada yer alabilir, insanların sizin hakkınızda konuşmalarını sağlayabilirsiniz.

Dijital mecralarda sıkça vakit geçirildiğinden, ABD’de gördüğümüz canlı tweet ile ameliyat anlatımları da çoğu hasta için ilgi çekici olabilir. Hasta destek platformlarına sponsor olarak, hastalarınızın sizi konuşmasını ya da öncelikle sizi tercih etmelerini sağlayabilirsiniz.

Dijital mecrada başarı, hemen gerçekleşecek bir olgu değildir. Bu, her iletişim kampanyasında olduğu gibi uzun süreli bir maceradır. Ancak sonunda alınacak olumlu tavır, pozitif word-of-mouth gibi pek çok etmen, işinizin sürekliliğini korumaya yardımcı olacaktır.

Submit a Comment