Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Eczacılar Meydanlarda 3D Yazıcı Yakar mı?

Eczacılar Meydanlarda 3D Yazıcı Yakar mı?
Özge Uçar

Yapay zekâ, robotik teknolojiler ve 3D yazıcılar sağlık alanında bir devrim yaratıyor. Yalnızca adapte olana yaşam hakkı tanıyan bu dijital evrende, sıradaki “Uber Vakası” eczacılar için geliyor olabilir.

Geçtiğimiz yıllarda Uber protestolarının ülkelerde dalga dalga yayılışına tanık olduk. Uber’in Türkiye’de hizmet vermeye başlamasıyla dalga sonunda Türkiye’yi de vurdu. Son günlerde sosyal medyada bir çok kullanıcı; geleneksel “sarı taksiler” ile yeni nesil “Uber taksiler”i kıyasladığı eğlenceli gönderiler paylaştı.

Uber’in vadettiği hizmet kalitesi açısından yaşanan dönüşüm biz yolcular açısından keyif verici olabilir; ne var ki teknoloji karşısında işlerini kaybetme korkusu yaşayan taksiciler yaşanan dönüşümün trajik yüzünü temsil ediyor. Geleneksel taksilerin içine düştüğü bu durum, dijital çağda dönüşüme uyum sağlanamaması halinde başımıza neler gelebileceğinin ipuçlarını veriyor. Eczacılık alanında, robot eczaneler ile başlayan dönüşüm süreci 3D yazıcılar ile bambaşka bir boyuta evrildi. Ünlü fütürist Kevin Kelly, Büyük Teknolojik Dönüşüm adlı kitabında gelecekte 3D yazıcıların eczacılık mesleğini götürmekte olduğu yeri tasavvur eden şöyle bir resim çiziyor:

“Mutfağımda tost makinesinden biraz küçük bir hap yapma makinesi var. İçine, her birinde toz halinde reçeteli ilaç ya da besin katkısı bulunan düzinelerle minik şişe depolanmış. Makine her gün doğru dozda etken maddeyi karıştırarak tek bir (ya da iki) özel hap halinde sıkıştırıyor; bunları yutuyorum. Gün boyu biyolojik değerlerim giyilebilir sensörlerle izlenerek, aldığım ilaçların etkisi saat saat ölçülüyor, sonra analiz edilmek üzere buluta gönderiliyor. Ertesi gün ilaçların dozu önceki öncelik 24 saatlik sonuçlara göre ayarlanarak, yeni bir kişiye özel hap üretiliyor. Bu her gün böyle devam ediyor. Milyonlarca adet imal edilen bu cihaz kişiselleştirilmiş ilaç seri üretimi gerçekleştiriyor.”

Bu gelecek senaryosunda eczacının adı geçmiyor olabilir. Fakat, bu gelecekte eczacılık mesleğinin yok olacağı anlamına gelmiyor. Dönüşüme adapte olan eczacılar, bu hikayede kendine yeni bir “rol” icat edecek. Sağlık sisteminin vazgeçilmezi eczacılar, yeni sistemin eksiklerini değerlendirek mevcut düzen içinde yeni bir danışmanlık fonksiyonu kazanacak.

 

Submit a Comment