FingerReader Görme Bozukluğu Olanlar İçin Hayata Açılan Pencere
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim adamları görme bozukluğu olan insanlar için yazıları okuyabilen işitsel bir cihaz tasarımı üzerinde çalışıyor. Cihaz FingerReader olarak adlandırılan 3D printerların ilk örneklerinden biri. Yazıları tarayan küçük bir kameraya sahip olan bu cihaz, bir yüzük gibi parmağa takılarak kullanılıyor. Cihaz kelimeleri, restoran menülerini, ev ve ofis ortamından uzaktayken günlük yaşam için gereken tüm bilgileri yüksek sesle okuyabiliyor.
Cihaz için okumak parmakla göstermek kadar kolay. Kullanıcıyı yazı üzerinde dolaşırken uyaran titreşimli bir motora sahip olan bu cihaz, sahip olduğu özel yazılımı ile parmak hareketlerini izliyor, kelimeleri tanımlıyor ve bilgilendirme sürecini başlatıyor.
Bu taşınabilir cihaz 62 yaşındaki doğuştan görme engelli Jerry Berrier için okul, doktor ve iş ortamında gerçek bir yaşam imkanı sunacak. Berrier’in söylediklerine göre doktora gittiğinde yazıları göstermeden okuyabileceğine şimdiden inanmış durumda. Pazarda görme engelliler için tasarlanmış pek çok cihazın olduğunu söyleyen Berrier, hiç bir uygulamanın gerçek yaşamla eş zamanlı okuma yapamadığını ekledi.
MIT profesörü ve Fluid Interfaces Araştırma Grubu kurucusu Pattie Maes FingerReader’ın parmak ucuyla okuma yapabilen, doğrudan çözüme ulaştıran ve pek çok cihaza nazaran çok daha esnek bir görünüme sahip olduğunu söyledi. Cihaz gelişimi, yazılım kodlaması ve görme engelli insanlar üzerinde denenmesi 3 yıl alan cihaz, satışa çıkmadan önce pek çok test aşamasından geçti. Henüz cihaz için fiyat aralığı belirtmese de, cihazın pazarlar da etkili satış rakamlarına ulaşacağı söylenenler arasında. Yapılan araştırmalara göre ABD’de 11.2 milyon cihazı kullanabilecek potansiyel görme bozukluğu olan insan yaşıyor.
Evlerde ve ofislerde şu an kullanılan teknoloji, bilgisayar ve akıllı telefonlar için yapılmış yazılımlar tarafından komutları okumadan önce, gerçekleştirmek zorunda. Cihazlar kelimelere dokunulmasıyla yorumlamaları gerçekleştiriyor. Bu yeni cihazın pek çok kitabın ve diğer materyallerin okunmasını kolaylaştıracağı düşünülüyor.
Uzmanlar görme engelli insanlara yardım edebilmek için cihazla ilgili tüm sorunların üstesinden geleceklerine inanıyorlar. Kullanıcılar okumaya başladığında ve okuma işlemini tamamladığında cihaz tarafından uyarılacak.
Cihaz gazete, dergi, kitap okuyabiliyor ancak dokunmatik ekran üzerindeki metinleri okumakta zorluk çekiyor. Çünkü parmak ucuyla hareket ederek okumanın sebebi cihazın metin etrafında hareket edebilme olanağının olmasıdır ancak dokunmatik ekranda okuma yapılırken istenmeyen sorunlar ortaya çıkıyor. Sorun dokunmatik ekran özelliğinin kapatılmasıyla ortadan kalkıyor.
Berrier, eğer uygun fiyatlandırma yapılırsa FingerReader’ın görme bozukluğu olan insanlar için modern bilgi ekonomisi içinde çok önemli bir araç olacağını söyledi.
Berrier’e göre sahip olduğumuz herhangi bir cihaz bizleri yazılı materyale ulaştırarak daha üretken, daha dolu ve ekonomik açıdan daha güçlü biri yapabilir.
Submit a Comment