General Electric, Microsoft HoloLens ile Doktorların Gelişimlerine Katkı Sağlayacak
General Electric, Microsoft’un arttırılmış gerçeklik teknolojisi Microsot HoloLens’i kullanarak tıp öğrencilerine sonografi eğitimi verebilecek bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Tıp öğrencileri arttırılmış gerçeklik sayesinde; 3D ultrason cihazını kullanarak insan maketi üzerinde çeşitli organları tespit edebilecek ve tespit edilen organların taramalarını da doğru şekilde yapabilme imkânı bulacaklar.
Özellikle tıp eğitimi için yeterli altyapısı olmayan ülkelerde, ultrason taramasının öğrenilmesi için gerçekten fazla süre ve emeğe ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaç duyulan zamana sahip olunamamasından dolayı doktorlar hastalar üzerinde yeteri kadar pratik yapamıyorlar. General Electric bu sorunu çözmek için arttırılmış gerçeklik (augmented reality-AR) kullanarak 3D organ simülasyonunu geliştirdi.
Microsoft Hololens, organların 3D sanal görüntüsünü oluşturarak insan maketine yansıtıyor. Ultrason taraması yapılacak organın doğru tespit edilmesi için 3D ultrason başlığı kulanılıyor.
Fiziksel özellikleri insana benzeyen her mankende kullanılabiliyor.
General Electric Global Research’te mühendis olan Ratnadeep Paul, “Sanal organları kullanıcının görüş alanı ile örtüşecek şekilde mankenin üzerine yerleştiriyoruz. Bu, hekimin ultrason başlığını doğru organın üzerine yerleştirmesini sağlıyor. Sanal organların yerleştirilmesi, hastanın vücudunun canlı olarak takip edilmesiyle ve bize ait yapay zeka algoritmalarının kullanılmasıyla gerçekleştirilecek” açıklamasını yapıyor.
GE yetkilileri, fetüsün ultrason taramasının da hamilelikte büyük önemi olduğunun göz önüne alınarak hamile bir kadın modelinin de tasarlandığını dile getiriyorlar.
HoloLens için telefon ve tablet uygulaması.
GE araştırmacıları, HoloLens hala biraz pahallı olduğu için akıllı telefon ve tabletler kullanılarak gerçek bir mankenin üzerine sanal bir görüntünün yansıtılabileceği bir arayüz geliştirmeyi planlıyorlar.
Kaynak: MedGadget
Submit a Comment