Genetik Bozuklukların Saptanmasında Yeni Bir Mobil Uygulama
Daha önce güvenlik amaçlı geliştirilen yüz tanıma yazılımı artık hastalar için de kullanılabilecek. Recognyz uygulaması genetik ve ırsi hastalıkların resimler yoluyla saptanmasına yardımcı oluyor.
Sharon Moalem’e göre “Pek çok tıbbi durumun ve/veya sendromun belirli fiziksel göstergeleri var. Göz bebekleri arasındaki uzaklık ve kafatası şekli gibi doktorlar ve tıp çalışanları tarafından teşhis aşamasında kullanılan özellikler bunlara örnek olabilir. Örneğin bireyin göz bebekleri arasındaki mesafenin artması Noonan sendromu denilen bir durumun göstergesi olabilir.”.
Göz bebekleri arası mesafe Noonan sendromunun bir göstergesi olmakla beraber pek çok hastalığın da işaretçisi olabilir ancak, teşhisi daraltmayı sağlayan başka fiziksel göstergeler (hastanın ellerinin şekli gibi) de var.
Programın patenti bu teknolojinin bazı çekinceli yanlarının olduğunu da gösteriyor. Bu da yüz taramanın risk değerlendirmesi için kesin bir yeterlilik sağlayamayabileceğini düşündürüyor. Bazı zorluklar şu şekilde sıralanabilir;
- Küçük çocukların işbirliğine yanaşmasında yaşanan sıkıntılardan doğan kaliteli ölçüm alınamaması.
- Manuel olarak doktorların ölçü alması gerektiğinden yaşanan zaman kaybı.
Moalem’in amacı teknolojisini geliştirmek için MIT hackathonundan yardım almak. Böylece geliştirilen uygulama, doktorların başka türlü saptanması oldukça zor olan genetik bozuklukları saptamalarına yardımcı olabilecek.
Moalem proje için pazarlama ajansı Siren Interactive’in kurucusu Wendy White ve Global Genes Project ile ortaklık kurdu. Moalem uygulamadan kazanılacak tüm geliri de Global Genes Project’e bağışlayacak ve doktorların bu uygulamaya bedava erişmesini sağlayacak.
Submit a Comment