Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google Diyabet Hastaları İçin Akıllı Kontakt Lensler Üretiyor

Google Diyabet Hastaları İçin Akıllı Kontakt Lensler Üretiyor
Levent Sansever

Diyabet ya da halk arasında bilinen adıyla “şeker hastalığı” kandaki şeker oranının dengelenememesi yüzünden ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığına sahip kişiler parmaktan kan alma yöntemiyle şeker miktarlarını ölçüp, enjeksiyonlarını ya da gerekli tedavilerini bu sonuçlara göre uygulamaktadır.

Diyabet dünyada en yüksek hızla büyüyen hastalıklardan birisi olarak bilinir. Google’a göre diyabet 19 kişiden 1’inde görülmektedir. Peki ya şeker hastalarının her gün birkaç kere parmaklarını delmesine gerek kalmadığı söylenseydi? Ya bu hastalar sadece gözlerine lens takarak kan değerlerini ölçebilselerdi? Google, bunu mümkün kılan teknolojiyi geliştirdi.

İşte ayrıntılar:

google_lens

Google bir süredir üzerinde sensörler bulunan kontakt lensler üzerinde çalışıyordu. Çalışmaların sonucunda ise oldukça küçük görünen bu lensler üzerinde insan saçından daha ince sensörler bulunmaktadır.

Ancak Google deyince akla gelen ilk fikirler olan süper görüş sahası sağlamak ya da çevredeki kablosuz ağları algılamak gibi işlevleri yok bu lenslerin. Onun yerine diyabetli hastaların kanlarındaki şeker miktarını ölçebiliyor bu lensler. Bunun çok daha faydalı olduğunu söylemek yanlış olmaz herhalde.

Google, geçtiğimiz Perşembe günü, araştırma laboratuvarları olan Google[x]’te bir süredir bu teknolojiyi geliştirmekte olduklarını açıkladı. Sadece prototip hazırlama aşamasından öteye geçtiklerini, birçok klinik testlerin gerçekleştirildiğini ve başarıyla sonuçlandığını ayrıca Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) kurallarına uyduğunu ve ürünü pazara sürebilecek partnerler aramaya başladıklarını duyurdu.

Projenin kurucu ortakları Brian Otis ve Babak Parviz bir blogda yazdıkları yazıda şunları belirtti: “Yumuşak kontakt lens ham maddesinden ürettiğimiz, küçültülmüş glikoz sensörlerine ve milimetrik ölçülerde bir kablosuz çipe sahip, gözyaşını kandaki şeker seviyesini ölçmek için kullanan bir lens üzerinde testler yapıyoruz. Şu anda test ettiğimiz prototipler saniyede 1 kere ölçüm yapabilmeyi mümkün kılacak.”

Hayati öneme sahip olan parmaktan alınan kan ile kan şekeri ölçüm testleri zaman alıcı ve acı verici olabiliyor. Ancak eğer kandaki şeker seviyesi kontrol dışına çıkarsa şeker hastalarının gözlerine, böbreklerine ve kalplerine zarar verebiliyor.

Yıllardır bilim adamları kandaki şeker oranını ölçmenin başka yollarını bulmaya çalışıyorlardı. Yapılan çalışmalardan bir tanesi “Breathalyzers“ denilen cihazların geliştirildiğini ve bu cihazların hastanın nefesinden kanındaki şeker seviyesini ölçebildiğini ortaya koymuştu. Araştırmacıların bir kısmı gözyaşı yoluyla şeker seviyesi ölçümleri yapmanın yollarını aramış ve bunun sonucu olarak kontakt lens fikri ortaya çıkmıştı.

Gözyaşlarını kullanmak aslında biraz karmaşık çünkü gözyaşlarını biriktirmek bilim adamları için oldukça zor. Dolayısıyla test yapmak son derece zahmetli bir iş. Ayrıca gözyaşı denen vücut sıvısının şeker seviyesi ölçümlerinde ne kadar etkili sonuç vereceği de netlik kazanmamış durumdaydı. Ek olarak bu yöntem herkesin kullanabileceği bir yöntem olmaktan biraz uzak bir yöntem. Ayrıca Google’ın sadece bu ürünü pazara dağıtacak partneri bulması yetmeyecek aynı zamanda yoğun çabalar gerektiren bir FDA onayı alma işlemlerinden geçmesi gerekecekti.

Kan şekeri testinin dışında, bu lenslerin kan şekerinin çok düşük ya da yüksek olduğu durumlarda kullanıcıyı uyarabileceğini de belirtiyor Google.
Otis ve Parviz yazılarında: “Lenslere LED ışıklar yerleştirmeyi planlıyoruz. Böylece şeker seviyesi eşik değerlerin altına indiğinde ya da üstüne çıktığında bu ışıklar kullanıcıyı uyarabilecek. Umarız bu gelişmeler diyabetli hastaların hastalıklarını kontrol altına almasına yardımcı olur.”

Submit a Comment