Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Hastaneler Tarih Oluyor

Hastaneler Tarih Oluyor
Nihal Yormaz

Telesağlık uygulamalarının kullanıcı sürümleri oldukça kullanışlı. Kullanıcılar, gerçek zamanlı olarak, akıllı telefon, tablet veya masaüstü bilgisayarlarından sağlık yardımı isteyebiliyorlar. Tabii bunu 911 ile ya da 112 Acil Servis ile karıştırmamak gerek. Fiyatları da nispeten ucuz olan bu telesağlık hizmetlerinin, hayatı kolaylaştırdığı ortada.

Telesağlık uygulamalarında da, tıpkı hastanelerde olduğu gibi, öncelikli hastalar var ki bunlara uluslararası camiada “Superusers” yani “Ayrıcalıklı Kullanıcılar” deniyor. Superuser’ların %5’lik bir kısmını; birden fazla kronik hastalığı olan ve sağlık harcamalarının %50’sine kadar olan kısmını ödemek zorunda kalan yaşlılar oluşturuyor. Bu grup için; uzaktan bakım hizmetlerinin yönetimi diğerlerinden, büyük ölçüde farklı. Telesağlık sistemlerinin, farklı gruplara, farklı hizmetler verebilmesi için de; endüstriyel gücünü arttırması ve kapsamını genişletmesi gerekiyor. Bunu da yalnızca teknoloji açısından değil, aynı zamanda hizmetin sunumu açısından da ele alması zaruri.

Telesağlık alanında dünyanın en bilinen markası Banner Health; 7 eyaletteki tesisleri ve 46.000’den fazla çalışanı ile kâr amacı gütmediği halde, yıllık geliri 5 milyar dolardan fazla olan bir telesağlık sistemi. Banner “Telesağlık” ya da “Teletıp”  olarak adlandırdığı uzaktan bakım hizmetlerine; 2006 yılında başladı. Firmanın farkı; stratejik bir mekanizma olarak teknolojiyi kullanıyor olması. Banner; geçtiğimiz günlerde Los Angeles’ta 20.si düzenlenen ”Telemedicine Meeting and Trade Show”da (ATA 2015), 2013’ten bu yana Philips ile ortak yürüttüğü pilot uygulamaların sonuçlarını açıkladı. Buna göre;

  • Bakım maliyetinde % 27 azalma
  • Akut ve uzun süreli bakım maliyetlerinde % 32 azalma
  • Hastaneye yatış oranında % 45 azalma

Bu sonuçlar arasında en dikkat çekici olanı sanırım hastaneye yatış oranında azalma olsa gerek. İnsanların bu tip uygulamalara güveninin artmasıyla birlikte, hastanelere gitme oranlarında da böylesi önemli azalmalar yaşanması gerçekten oldukça dikkat çekici. Kim bilir belki de; telesağlık uygulamaları; yavaş yavaş hastanelerin yerini almaya başlıyordur. Ne dersiniz, olabilir mi?

Submit a Comment