Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İlaç Sektörü Dijital Yetenek Avında!

İlaç Sektörü Dijital Yetenek Avında!
Ecz. Ezgi Edemen

Dijital dünya artık hayatımızın bir gerçeği. Sahip olduğumuz teknolojik aletler “akıllandıkça” bizler internetle daha da haşır neşir oluyoruz, bilgiye erişimimiz daha da kolaylaşıyor.

Her şeyin bu kadar “kolay ve hızlı” olduğunu, teknolojinin de bu hedefi hep daha da ileriye taşıdığını düşünecek olursak; herhangi bir sektörün dijital dünyada hala kendine yer bulmadığına inanmak mümkün mü? Özellikle sağlık alanını göz önünde bulundurduğumuzda; bu akımı doğru yönlendirebilecek donanıma sahip, gelen rüzgarı da arkasına alıp ilerleyebilecek bir iş gücü var mı acaba?

Daniel Ghinn, ünlü e-kitabı Dijital Fikir Liderleri’nde (Digital Opinion Leaders) bu eksikliğe dikkat çekmiş. Liderleri sosyal medyada aktiflik derecelerine göre 3 gruba ayıran Ghinn, çalışanların hangi gruba ait olduklarının tespitini ise gene bir dijital araçtan Microsoft Pinpoint’ ten yardım alarak yapıyor.

Kısaca Pinpoint’ten bahsedelim: Pinpoint; kurumsal müşterilerin, belirli gereksinimlerine yönelik Bilişim Teknolojileri Uzmanları, yazılım uygulamaları ve profesyonel servisleri bulmalarına yardımcı olan bir yazılım. Program, müşteriler için ilgili ürün ve servislerin ayrıntılı teknik özelliklerini bulmakta oldukça yetenekli.  Bununla beraber “Müşteri Derecelendirmeleri ve Yorumları” üzerinden de yüksek performanslı yazılımları ve profesyonel servisleri kolayca bulmanız mümkün. Yazılımın etkinliğini ise birkaç küçük test ile ölçmek mümkün.

Örneğin, popüler bir Twitter iletisi diyabetten bahsediyor. Peki, sizin sosyal medya ekranınız bu iletiyi milyonlarca paylaşım arasından -ilgili iletiyle beraber- seçip çıkartabiliyor mu? Ya da prostat kanserini içeren bir diyaloğu yakalayabiliyor mu?

Dijital fikir liderlerinin önemi işte burada ortaya çıkıyor. Sosyal medyada etkin rol oynayan liderlerin doğru bir yazılım programıyla bunları bulması hiç de zor olmuyor.

Gelelim çalışanlarımıza… Elbette beklenti bir Bilgi Teknolojileri Uzmanının sahip olduğu bilgi birikim beklentisi değil -en azından şimdilik-, ancak buradan elde edilen verilerle çalışanlarınızın sosyal medyada ne derece etkin olduğunu saptamanız ve ona göre yönetmeniz mümkün.

Pinpoint üzerindeki çalışmalar doğrultusunda sosyal medyadaki etkinliklerine göre 3 farklı grup tespit edilmiş durumda: Sosyal medya profesyonelleri, uzmanlar ve ihtiyaç haline kullanıp, olmasa aklına da getirmeyecek olanlar yani ilgisizler.

Sosyal medya profesyonelleri: Bu kişiler sosyal medya ile fazlaca temas halinde olan, birden fazla sosyal ağ hesabına sahip kişilerdir. Sahip oldukları bilgi birikimini zaman içinde kendi tecrübeleri ile kazanmışlardır ve dijital dünyada aktif bir şekilde var olmayı severler. Özellikle uzmanlık alanlarına dair -ki sağlık çalışanı oldukları için bu ağırlıklı olarak sağlık alanı olur- bildirimlerde bulunmaktan, bu alana dair haber yakalamaktan hoşlanırlar.

Uzmanlar: Bu kişilerin çok farklı, dikkat çekici hesapları olmaz. Sosyal medyada çok fazla bulunmazlar. Dijital dünya ile ilişkileri profesyonel kariyerlerinin gerektirdikleri ile sınırlıdır.

İlgisizler: Bu tip çalışanlar kendilerini adeta sosyal medyadan izole etmişlerdir. Zorunda kalmadıkları müddetçe sosyal medya ile temasa geçmezler, zorunlu durumlarda da olabilecek en az teması kurarlar. Konuşmalara dahil olmazlar, soru sormazlar, ilgili konu arayışına girmezler.

Peki bu üç gruba yaklaşım nasıl olmalı?

Daniel Ghinn’in e-kitabında bu sorunun da cevabını bulmak mümkün. Sosyal medya profesyonelleri ve uzmanlar için en faydalı yaklaşım; onları dinlemekten geçiyor. Nitekim bu iki grup, sosyal medya aracılığıyla buldukları verileri derleyip toparlamaya, sunum haline getirip sunmaya oldukça meraklı. Sizin yapmanız gereken tek şey etkin dinleyerek hangi noktalarda müdahale etmeniz gerektiğini tespit etmeniz.

İlgisizlere ise temkinli yaklaşmakta fayda var. Hızlı bir değişime ayak uyduramayacakları gibi tersi bir yönde de tepki vermeleri oldukça mümkün.

Çok yakın bir gelecekte dijital dünyanın figüranı olmakla yetinen sağlık sektörünün başrol için yarışa gireceğini hep beraber göreceğiz. Bu rolün hakkını yerine getirebilmeniz için gereken ekibin temellerini atmanın tam zamanıdır, ne dersiniz?

Comments

  1. hamit ispir

    ortapedi dalında yeni bir cihaz geliştirdik.manyetik rrezonans sistemini kullanarak kırrılan kemiği doktor müdahalesinden sonra moleküler olarak kırarak dolgu yöntemiyle kemiğin üç yada dört gün içinde kaynamasını sağladık. bu ARGE henüz test aşamasında olabilirlik raporundan sonra hizmete sunulabilir bu sistem yaşlı hastalar için öncelik taşıyor.

Submit a Comment