Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İlaç Sektörü Sosyal Medyada Nasıl Daha Aktif Olabilir

İlaç Sektörü Sosyal Medyada Nasıl Daha Aktif Olabilir
Buğrahan Ceylan

Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında, ilaç sektörünün sosyal medyanın etkin kullanılmasında (her ne kadar çok büyük miktarda fırsat olsa da) biraz daha geride kaldığı görülmektedir. Küresel halkla ilişkiler firması olan Weber Shandwick ‘in yayınladığı, Markanızı sosyalleştirmek: Sosyal medyada marka rehberi isimli araştırmada, dev ilaç firmalarının bugün sosyal medyada nasıl bir stratji geliştirdikleri anlatılmaktadır.

Çıkan sonuçlardan en şaşırtıcı olanı ise, ilaç firmalarının sosyal medyada daha etkin olamamalarındaki en büyük sebebin, sanıldığı aksine düzenleyici bazı kanunların varlığının olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu kanunların odukça önemli ve kritik olması bir yana, şirket yöneticilerinin açıklamaların göre asıl sebep iletişim stratejilerini kendi iç bünyelerinde tam olarak oturtamamış olmalarıdır. Doğru bilgi kaynaklarının kullanılarak, sosyal medya güvenilirliğinin oluşmamış olmasıdır.

Weber Shandwick’ten Laura Schoen: “Hastalar günden güne sağlık bilgisi edinmek için interneti daha iyi kullanmaktadırlar. Bu bilgi paylaşımı için ise en uygun araç sosyal medyadır. Bilgi paylaşımı, sağlık uzmanlarıyla kurulan direkt iletişim, hastaların kendi sağlıklarıyla daha ilgili ve kontrol sahibi olmalarını da sağlamaktadır. Böyle bir çağda, ilaç endüstrisi ve tüm sağlık sektörü, hastalarının dijital dünyada bir araya gelerek oluşturduğu bilgi topluluklarını incelemeli, hastaların tam olarak ne istediğini ve beklentilerini öğrenerek hareket etmelidir.”

Weber Shandwick Amerikan Dijital Sağlık Uygulamaları Başkanı Stacey Bernstein: “Sosyal medya kanalları gittikçe önemini ve şeffaflığını arttırırken, ilaç şirketlerinin ne yapmaları ve nasıl hareket etmelerini gerektiğini öğrenmek için bazı kural ve izinlerin belirginleşmesini beklemeye yeteri kadar vakti yok. Olabilecek en kısa sürede, ilaç firmaları daha sağlam iletişim stratejileri oluşturmalı ve sosyal medyada güvenilirliklerini arttırmalıdırlar.” dedi.

Tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda ilaç firmalarının sosyal medyada daha güvenilir bir marka imajı yaratabilmeleri için doğru etkileşimin bazı kuralları bulunmaktadır.

1. Araştırma yaparak başlayın

Doğru sosyal medya kullanımında yapılacak ilk önemli şey araştırma yapmaktır. Bu araştırmayı ilaç şirketleri, hastaların sosyal medyada ne şekilde bir araya gelerek ne konuştuklarını analiz ederek başlatabilirler. Hedef kitlenin beklenti ve istekleri analiz edildikten sonra, diğer kurumların nasıl bir strateji geliştirdiği ve ne kadar başarılı olduğu incelenmelidir. Tüm bu araştırmalardan sonra ise, aktif rol oynamaya, küçük pilot programlarla başlanmalıdır. Bu sayede hem tecrübe edinilmiş olunur hem de anlık duruma göre değişime gidilebilir.

2. Planlı ama esnek olun

Her sektör için planlı hareket edebilmek önemlidir fakat bir plan çizelgesine göre hareket etmek ilaç şirketleri için çok daha önemli. Bunun sebebi ise, hata paylarının oldukça az olmasıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulun FDA gibi düzenleyici kurumların dikkatleri ve baskıları çoğu zaman ilaç firmalarının üzerindedir. Yapılan hatalar özellikle dikkat çekmektedir ve insan sağlığına ve gizliliğine karşı yapılabilecek tek bir hata şirketin imajına büyük zarar verebilmektedir. Önemli olan bir diğer nokta ise, anlık değişimlere karşı hazırlıklı olabilmek ve strateji değişikliğine gidebilmektir.

3. Kullanılan araca değil, içeriğe odaklanın

Sosyal medyada ilaç şirketleri için önemli olan, içeriğin kalitesi ve standartlara uygunluğu olmalıdır. Hazırlanan içerikler, belirlenmiş kural ve standartlara uygun olduğu müddetçe çevrim içi veya değil, potansiyel tüm medya araçları kullanılmalıdır.

4.Medya kanallarınızı dikkatle seçin

Günümüzde pek çok kişi, ne amaçla kullanacağını bilmeden sosyal medya platformlarına üye olmaktadır. Fakat bir kurum için en önemli ayrıntılardan bir tanesi de açılan hesaplarda düzenli ve amaca yönelik içeriklerin üretilmesidir. Yalnızca bulunmak için değil gerçekten amaca yönelik kullanma için sosyal medyada yer alın. Bunun için streatijnin belirlenmesi ve uygun platformların seçilmesi büyük önem taşır.

5. Şeffaflık ve dürüstlüğe önem verin

Sosyal medya hesapları aracılığıyla hedef kitleye ulaşırken, markanızın takipçilerine nasıl bir “ton” ile yaklaşmaını gerektiğini belirleyin. Ağırbaşlı ve dahice olarak nitelendirilebilen bir seslenme şekli oldukça yararlı olabilir. Ayrıca ne olursa olsun, sosyal medyada yalan bilgi ya da doğruluğu kesin olmayan paylaşımlarda bulunmayın.

6. Sosyal medya ekibinize tam destek verin

Sosyal medya, içerisinde pek çok dinamik barındıran ve gün geçtikçe yeni trendleri bünyesine katabilen bir yapıdır. Markanızın sosyal medya hesaplarını yöneten takımınızı gerektiği zaman güncel eğitimlerden mahrum bırakmayın.

7. ROI (Dönüşüm Oranı) için çabalayın

Sosyal medya aracılığıyla hedef kitlelerle olan etkileşim oranınız, ROI aracılığıyla ölçülür. Bu oran ayrıca yaptığınız yatırımların size ne kadar katkısı olduğunu da ortaya koyar. Bu oranı arttırabilmek için gerekli olan tüm müdahaleleri yapın ve gerekirse daha iyi bir noktaya gelebilmek için farklı kaynaklardan yardım alın.

İlaç firmalarının sosyal medyada tam bir etkinlik gösterememesinin arkasında, katı bir şekilde düzenlenmiş ya da düzenlenme aşamasında olan kurallar bulunduğu gibi, aynı zamanda sektörün bu medya akımına uzak kalmış olmasını da hesaba katmak gerekir. Daha iyi bir etkileşim ve iletişim stratejisi oluşturmak amacıyla bazı püf noktalara dikkat edilmesi, hedefe yönelik bir başarı hikayesi ortaya koyacaktır.

Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi arıyorsanız buraya tıklayabilisiniz.

Submit a Comment