İlaç Sektöründe Yeni Trend: İçerik Toplama (Curation)
Dijital pazarlama dendiğinde akla ilk gelen yöntemlerden biri kaliteli ve özgün içerik üretebilmektir. Bunun en önemli sebebi ise, hem web arama motorlarının arama sonuçlarında, verilen bilginin dolayısıyla markanın ortaya çıkması, hem de kullanım oranları her geçen gün daha da artan sosyal medyada, daha fazla kullanıcıya ulaşarak etkileşim oranlarını artırmaktır. Bu sebeple, pek çok büyük marka, oluşturdukları içerikleri hitap ettikleri kitleleri daha fazla yorum yapmaya ve paylaşmaya itecek türde ayarlamaya çalışmaktadır. Tabii böyle bir ayarlamayı yaparken dikkat edilmesi gerekense, markanın kişiliğini olabildiğince hissettirmektir.
İçerik üretimi dijital dünyada markalara pek çok fayda sağlarken, ilaç sektörünün bu konuda çok da profesyonelce davrandığı söylenemez. Bunun sebebi, üretilecek olan içeriklerin çoğu zaman kendi mesajlarını veremeyecek, dolayısıyla da zaman ve para kaybı olacağını düşünmeleridir. Şimdiye kadar anlayış bu şekilde gelişmiş olsa da yine de mevcut durum zamanla yavaş yavaş değişmektedir. İçerik üretiminin, ilaç şirketlerinin kendi mesajlarını direkt olarak veremese de çok farklı bir şekilde yararlı olabileceği ve hedef kitlede güven duygusu yaratabileceği fark edilmeye başlandı.
Tabii ki bu sektörün uyması gereken bazı yasal engeller olduğu için, içerik üretiminin ilaç sektöründe nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bir kaç ipucu vermek de gereklidir. Bu ipuçları şirketlerin tüketici ve sağlık profesyonelleriyle daha fazla etkileşime girmesinde ve güven duygusu oluşturmakta oldukça yardımcı olacaktır.
1- Uzmanların Sesine Kulak Verin
İçerik üretiminde belli bir noktadan sonra sıkça karşılaşılan problemlerde biri de “Ne üretileceği?” dir. Oysa ki bu konunun çözüm yollarından biri oldukça basittir; sektörünüzdeki uzman kişilerin seslerine kulak vererek bu profesyonel görüşleri içerik konusu olarak sunabilirsiniz. Oluşturulacak içerikler tekrarlanabilir yapı da olduğundan belli konulardaki ya da ilaç sektöründe uzmanların görüşleri, içerik üreticilere geniş bir kaynak sunabilmektedir.
2- İçerik Kaynaklarınızın Çeşitliliğini Artırın
İçerik üretmenin amacı, kitlenizde güven duygusu oluşturmak ve değerinizi artırmak demiştik ayrıca etkileşim oranı da oldukça önemli. O halde bu içerikleri hazırlarken kullanıcıyı farklı kaynaklara yöneltecek, sosyal medya başlığı altında hizmet veren kanalları kullanmaya zorlayacak içerikler üretebilmek de oldukça önemli. Okuyucu bir yazıyı incelerken yalnızca sözcüklerle değil aynı zamanda YouTube’da yayınlanmış olan bir video ya da sağlıkla ilgili bir podcast yayınıyla da etkilemeye çalışmalısınız. Bu teknikle, internette bulunan binlerce içerik arasından daha kolay sıyrılabilir ve erişim sağlayabilirsiniz.
3- Kaynaklarınızdan Bahsetmeyi Unutmayın
İçerik üretiminde farklı kaynakları kullanmak ve faydalanmak oldukça yararlı fakat bu yöntemi uygularken dikkat edilmesi gereken şey içeriği kopyalamak yerine kullanılan kaynağı da okuyucuya sunabilmektir. Aksi taktirde sonuçlar hiç beklenmedik şekilde de gelişebilir.
4- Güncel Olun
İnternet dünyasında içerik üretmenin en büyük avantajlarından bir tanesi de, içeriği hem hazırlayan kişiyi hem de okuyucuyu gelişemeler hakkında güncel tutmasıdır. Dijital pazarlama stratejisi içinde en önemli püf nokta güncel ve yeni olabilmektir ve işini iyi yapan bir içerik üreticisi bu gelişmelerden mutlaka haberdar olur. Bu sayede okucuların ilgisi de daima yazılarınızda kalabilir.
5- Sosyal Medya Kanallarını Doğru Kullanın
Sosyal medya, müşterileriyle bağlantı kurmayı amaçlayan ilaç şirketleri için günümüzde paha biçilemez bir kanal haline gelmeye başlamaktadır. Bu kanalların kendi temalarına göre doğru kullanımı ise, sağladıkları yararları kat kat artırabilir. Bu sebeple, bu kanalların yaptıkları güncellemelere, yeni politikalara ve kullanıcı alışkanlıklarını analiz ederek buna uygun bir strateji yaratmak en yararlı yol olacaktır. Örneğin; Twitter’da “trend topic” listesine giren hashtag’leri takip etmek ve çok daha fazla insana ulaşabilmek mümkündür
Ayrıca sağlık hizmetlerin pazarlamasında sosyal medyayla ilgili bilinmesi gerekenler hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Submit a Comment